30 perces karamellizált kelbimbó ünnepi sültek mellé: a sütéstől lesz különleges az íze
A sült kelbimbó pikáns karamellbundában olyan különleges ízélmény, amitől mindenki elámul. Ezt a szenzációs köretet a gyerekek is imádják.
A köretként készülő tepsis vagy párolt kelbimbónál sokkal többet is kihozhatsz ebből szuper zöldségből, hiszen rakott formában fenséges egytálétel is lehet belőle.
Ehhez mindössze a megtisztított kelbimbóra, hagymára, fokhagymára és rengeteg hamis sajtszószra lesz szükséged, amit egyszerűen elkészíthetsz. A szósz sűrű kókuszkrémből készül, amit sörélesztőpehely és fokhagyma-granulátum hozzáadásával varázsolhatsz sajtos ízűvé. A kókuszos íz miatt pedig ne aggódj: a fűszereknek köszönhetően egyáltalán nem fogod érezni az ételen.
A kelbimbókat tisztítsuk meg, és 10 percre dobáljuk őket forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Ha lejárt az idő, szűrjük le, és tegyük őket egy magasabb falú jénaiba vagy más hőálló edénybe.
Hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük meg benne az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a vizet, a kókuszkrémet, a sörélesztőt, a kakukkfüvet, a fokhagyma-granulátumot, a paprikát, a sót és a borsot, majd keverjük benne csomómentesre a kukoricakeményítőt is.
Főzzük őket 2-3 percig, majd amikor elkezd besűrűsödni, vegyük le a tűzről, és öntsük a kelbimbóra. (Akinek nem szempont a tejmentesség, reszelt sajttal boríthatja.)
Süssük 20 percig 180 fokra előmelegített sütőben, majd vegyük fel a hőfokot 200 fokra, és felső légkeverésen pirítsuk meg a tetejét.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu