Színes, zöldséges ráksaláta: mindössze 20 perc kell hozzá

Nyomtatás
raksalata
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A ráksaláta, neve ellenére, nem egy úri huncutság. Pofonegyszerűen elkészíthető, laktató ebéd lesz belőle, és csak néhány alapanyag kell hozzá.

Nem titok, hogy az olaszországi utazásaim alkalmával szerettem bele a tengeri herkentyűkbe, amit a legjobban eddig ott, illetve Horvátországban készítettek el kisebb, helyi éttermekben.

Tekintve, hogy nem vagyunk tengeri állatokban dúskáló nagyhatalom, így kifejezetten szezonja sincsen ennek a salátának, szóval bármikor jólesik, de nyáron különösen jó, ha könnyed ebédre vágysz.

A ráksalátát már nem először készítem. A kis rákokat megpucolom, majd pár perc alatt megpárolom egy kis fokhagymás vajon. A salátát beleszórom egy nagy tálba, majd mehet is rá még melegében a sok kis apró rák. Tökéletes hidegen és melegen is, mellé pirítóst is tálalhatsz.

Tipp

Ha rákpucolásra adod a fejedet, érdemes gumikesztyűben nekiesni. Úgy egyrészt nem fogja be a bőrödet a rák páncéljának narancsos színe, másrészt nem lesz rákszagú a kezed sem.

Ráksaláta

raksalata

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 300 g garnélarák
  • 50 g sózatlan vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag (200-300 g) vegyes salátakeverék
  • 0.5 db kígyóuborka
  • 100 g koktélparadicsom
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A rákokat pucoljuk meg, hogy ne maradjon rajtuk páncél. 

A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg és aprítsuk fel.

Vegyünk elő egy nagyobb tálat, ebbe öntsük bele a salátakeveréket.

Az uborkát és a paradicsomot szeleteljük vagy kockázzuk fel, keverjük bele a salátakeverékbe.

Vegyünk elő egy közepes méretű serpenyőt, amelyben a vajat kezdjük el lassú tűzön megolvasztani, majd dobjuk rá a fokhagymát. 1-2 perc múlva, mikor illatozni kezd, adjuk hozzá az apró kis rákokat, majd alaposan forgassuk meg őket a fokhagymás vajban. 

Ízlés szerint lehet menet közben egy picit sózni és borsozni – tényleg csak minimálisan –, de ez meghagyható a saláta összeállításának utolsó mozzanatául is.

A rákokat 3-5 percig pároljuk a vajban. Semmiképpen se tovább, különben a rák elveszíti puhaságát és gumisra fő.

Ha elkészült a rák, szedjük rá a salátára, majd a serpenyőben visszamaradt fokhagymás vajból is kanalazzunk rá egy keveset.

Tegyünk mellé egy szelet pirítóst, és már ehetjük is.  

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon