Hamisítatlan ramentészta: házilag készítve az igazi

ramen2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha ramenleves főzésére adnánk a fejünket, érdemes azzal is az autentikusságra törekedni, hogy már magát a tésztát is mi készítjük el hozzá házilag.

A ramenleves akkor a legjobb, hogyha amit lehet, azt mi magunk készítjük el, és ebbe a tészta is beletartozik. A friss házi tésztánál egyébként sincs jobb, ráadásul ez a változat tojás nélkül készül, és csupán 5 alapanyagra van hozzá szükség. 

No meg persze egy tésztakészítő gép sem árt, ha kéznél van, amivel tényleg olyan mintára vágható a tészta, amilyen a ramenleveshez dukál.

Ramentészta

ramen

Hozzávalók 4 adaghoz

A tésztához:

  • 160 ml víz
  • 6 g szódabikarbóna
  • 4 g
  • 400 g kenyérliszt
  • 6 g búzaglutén
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb tálba öntsük bele a vizet, adjuk hozzá a szódabikarbónát, és addig keverjük, amíg az fel nem olvad.

Ekkor adjuk hozzá a sót, és azt is addig keverjük, amíg feloldódik benne.

Ezután a kulcsfontosságú búzaglutént és a kenyérlisztet tegyük konyhai robotgépbe, és egy percen keresztül, alacsony fordulatszámon, alaposan keverjük össze.

Emeljünk a gép fordulatszámán, miközben kezdjük el hozzáadni a folyadékot. Először csak az 1/3-át, majd 30 másodpercenként a maradékot. 

Ha már az összes folyadékot hozzáadtuk, hagyjuk, hogy a gép alacsony fokozaton menjen további 1 percig. 

Ezután állítsuk le a keverőt, és letakarva hagyjuk a tésztát 30 percig pihenni. 

A fél óra lejártával a tésztából formázzunk golyót, és osszuk két egyenlő részre. Mindkettőt tegyük bele 1-1 tálba, és lefedve pihentessük.

Egyszerre csak az egyik golyóval dolgozzunk. Lapítsuk ki kb. 3 cm vastagságúra, majd a tésztakészítő gépbe helyezve nyújtsuk ki egymás után háromszor: minden újabb hengerlésnél állítsunk a gép szélességén, hogy egyre szélesebbre nyújtsa a tésztát.

Ha egy körrel végeztünk, hosszában hajtsuk félbe a tésztát, és ismételjük meg még kétszer ezt a folyamatot. 

Hogyha jól dolgoztunk, akkor az utolsó nyújtás után a tésztán hosszanti csíkokat fogunk látni. A kész tésztát csomagoljuk be folpackba, és pihentessük újabb 30 percig.

A pihentetés végeztével a tésztalapot ismét helyezzük a tésztakészítő gépbe, ezúttal azonban már a spagettivágó fejet illesszük bele. A felvágandó tésztát lisztezzük be, nehogy beletapadjon a gépbe.

Ha sikerült a géppel felvágni a tésztát spagettimintára, lazán rázogassuk fel az ujjainkkal, majd formázzunk belőle fészekalakot.

Hogyha a klasszikus, fürtös ramentésztaformát szeretnénk elérni, akkor ehhez készítsünk golyókat a tésztából, majd tenyérrel nyomjuk össze a golyót egy száraz és tiszta felületen. Ezután lazítsuk fel a tésztát, majd újból készítsünk belőle golyót, és nyomjuk össze. 

A kész tésztát akár azonnal is felhasználhatjuk, de még jobb, ha egy jól záródó tasakba tesszük egy éjszakára a hűtőbe. Ezzel ugyanis nemcsak az íze, de az állaga is tovább javul.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük