Házi vaníliaszósz 10 perc alatt: tej és tojás nélkül készül

Vegan-vaniliasodo-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vaníliasodó csupa növényi hozzávalóból is mennyei, ráadásul elkészíteni is könnyebb, mint a tojásos változatát.

A vaníliasodó az egyik legjobb dolog, ami az almás rétessel, az aranygaluskával vagy a mákos gubával történhet. Akkor sincs ok a pánikra, ha tej- és tojásmentesen kell elkészítened, hiszen mindössze 10 perc alatt így is tökéletes végeredményt kaphatsz.

Az elkészült szószt pedig a fent említett desszertek mellett leveles tésztás sütemények, tartok vagy torták kiegészítőjeként is felhasználhatod, és ha szeretnéd, akkor az alapot a vanília mellett csokival, karamellel vagy citrommal is ízesítheted.

Vegán vaníliaszósz

Vegan-vaniliasodo

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 300 ml szójaital vagy más növényi tejalternatíva
  • 200 ml kókuszkrém vagy más növényi krém
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 60 g cukor
  • 1 csipet kurkuma (a színezéshez)
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 tk. vaníliakivonat
  • 2 cm-nyi biocitrom vékonyan levágott héja
Recept idők

Elkészítés:

A folyékony hozzávalókat keverjük csomómentesre a keményítővel, cukorral és a kurkumával, majd adjuk hozzá a vaníliát és a citromhéjdarabot.

Közepes hőfokon forraljuk fel, és folyamatos kevergetés mellett várjuk ki, amíg besűrűsödik. Ez 2-5 percet is igénybe vehet.

Vegyük le a tűzről, és további 1 percig kevergessük. Használjuk tetszés szerint.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük