A legrégebbi olasz leves egészséges és spórolós is - Kenyérrel van sűrítve
5
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A ribollita, azaz újraforralt, a régi, szegény olasz konyha hagyománya, de annyira jó, hogy bármilyen helyzetben érdemes elkészíteni, különösen akkor, ha új kelkáposztánk, fodros kelünk vagy mángoldunk akad éppen otthon.
No meg sok száraz kenyérmaradékunk, mert a ribollita egy kenyérleves. Nagyon sok régi nemzet kenyérrel sűrítette az ételeket, például a magyar is, de az olaszok rengeteg fogásban meg is tartották a száraz kenyér szerepét.
Ilyen ez a ropogós morzsával szórt spagetti is és a kenyérsaláták, ahogy ennek a főzelék állagú levesnek is fontos eleme.
A receptek nagyon különbözőek lehetnek, de mindig megy bele bab, krumpli, répa, paradicsom és sok zöld. A legtipikusabb alapja, a fodros kel nálunk nagyon ritkán kapható, ha nem jutunk éppen hozzá, új kelkáposztával vagy mángolddal lehet helyettesíteni.
Ribollita, kenyérrel sűrített olasz zöldségleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab póréhagyma
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab krumpli
- 400 gramm paradicsomkonzerv
- 300 gramm fehér bab (főtt vagy konzerv)
- 1 csomag mangold
- 1 szelet száraz kenyér
- ízlés szerint kakukkfű, rozmaring, zsálya
Elkészítés:
A hagymát felaprítjuk, a zöldségeket mind feldaraboljuk. Az olívaolajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk az aprított póréhagymát, zellerszárat, répát, krumplit és a mángoldot is. Felöntjük a paradicsommal és annyi vízzel, hogy ellepje az összes zöldséget, sózzuk, fűszerezzük, beletesszük a fokhagymát és mindent puhára főzünk. Amikor már minden puha, hozzáadjuk a babot is. Tálaláskor minden tányérba teszünk egy-egy szelet száraz kenyeret, erre merjük a levest, a tetejére pedig olívaolajat csepegtetünk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Címkék: