Fűszeres, sütőben sült répa feta sajttal: karamellizált dió koronázza meg

sult-repa
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Krémes és ropogós, édes és sós, tökéletes kombinációt hozhatsz létre ebből a három fő hozzávalóból.

Ha kevés munkával készítenél mutatós ünnepi köretet, szívből ajánljuk ezt a receptet! A sütőben sült répa egyébként is fenséges, belül krémesre sül, kívül szépen megpirul, de az alábbi módszerrel még tovább fokozhatod.

A répa cukros-zöldfűszeres keverékkel sül össze, előbbi szépen karamellizálódik a külsején, a só pedig kiemeli az ízeket. Hogy még tovább fokozzuk az élvezeteket, karamellizált dió is kerül rá: lehet, hogy elsőre soknak tűnik az édes elem, de a sós feta sajttal együtt egyensúlyba kerülnek az ízek, tökéletes ez a kombináció!

A dióból érdemes akár többet készíteni, önmagában is isteni nassolnivaló, de gasztroajándéknak is tökéletes.

Sütőben sült répa feta sajttal

sult-repa2

Hozzávalók 4 személyre

A répához:

  • 1 kg répa
  • 50 g barna cukor
  • 1 tk
  • 0.5 tk bors
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 50 g vaj
  • 120 g feta sajt

A dióhoz:

  • 30 g vaj
  • 3 ek juharszirup
  • 1 ek barna cukor
  • 150 g dió
  • 0.25 tk
Recept idők

Elkészítés:

Az alábbi mennyiség köretként 4 főnek, főételként 2 főnek elegendő.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki fóliával egy tepsit. 

A répák végeit vágjuk le, pucoljuk meg őket. 

Egy kis tálban keverjük össze a cukrot, sót, borsot, kakukkfüvet, egy másikban olvasszuk meg a vajat.

Béleljünk ki egy tepsit fóliával, majd oszlassuk el rajta a répákat. Öntsük rá az olvasztott vajat, forgassuk vele egybe. Szórjuk meg egyenletesen a cukros-fűszeres keverékkel, azzal is keverjük össze. 

Toljuk a répákat a sütőbe kb. 50 percre, közben párszor forgassuk át. Akkor jó, mikor itt-ott szépen megpirult.

Közben a dióhoz olvasszuk meg a vajat egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a juharszirupot és a cukrot. Keverjük egybe, fél percig főzzük, majd forgassuk bele a diót is. Keverjük át, melegítsük 2 percig, míg a szósz picit sűrűsödik a dión. 

Kapcsoljuk le alatta a lángot, majd sózzuk, keverjük egybe. Szedjük a diókat egy tányérra, várjunk, míg megköt rajtuk a cukros máz. 

A megsült répákat a karamellizált dióval és feta sajttal megszórva kínáljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük