Illatos sült zöldségek mézes öntettel: krémesek lesznek a sütőben
A sok színes zöldségből nagyon mutatós étel születik, ráadásul valódi íz- és vitaminbomba is egyben.
Ha kevés munkával készítenél mutatós ünnepi köretet, szívből ajánljuk ezt a receptet! A sütőben sült répa egyébként is fenséges, belül krémesre sül, kívül szépen megpirul, de az alábbi módszerrel még tovább fokozhatod.
A répa cukros-zöldfűszeres keverékkel sül össze, előbbi szépen karamellizálódik a külsején, a só pedig kiemeli az ízeket. Hogy még tovább fokozzuk az élvezeteket, karamellizált dió is kerül rá: lehet, hogy elsőre soknak tűnik az édes elem, de a sós feta sajttal együtt egyensúlyba kerülnek az ízek, tökéletes ez a kombináció!
A dióból érdemes akár többet készíteni, önmagában is isteni nassolnivaló, de gasztroajándéknak is tökéletes.
Az alábbi mennyiség köretként 4 főnek, főételként 2 főnek elegendő.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki fóliával egy tepsit.
A répák végeit vágjuk le, pucoljuk meg őket.
Egy kis tálban keverjük össze a cukrot, sót, borsot, kakukkfüvet, egy másikban olvasszuk meg a vajat.
Béleljünk ki egy tepsit fóliával, majd oszlassuk el rajta a répákat. Öntsük rá az olvasztott vajat, forgassuk vele egybe. Szórjuk meg egyenletesen a cukros-fűszeres keverékkel, azzal is keverjük össze.
Toljuk a répákat a sütőbe kb. 50 percre, közben párszor forgassuk át. Akkor jó, mikor itt-ott szépen megpirult.
Közben a dióhoz olvasszuk meg a vajat egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a juharszirupot és a cukrot. Keverjük egybe, fél percig főzzük, majd forgassuk bele a diót is. Keverjük át, melegítsük 2 percig, míg a szósz picit sűrűsödik a dión.
Kapcsoljuk le alatta a lángot, majd sózzuk, keverjük egybe. Szedjük a diókat egy tányérra, várjunk, míg megköt rajtuk a cukros máz.
A megsült répákat a karamellizált dióval és feta sajttal megszórva kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors