Isteni zöldséges szendvicskrém kevés munkával: krémsajt az alapja
Ha szereted a friss, roppanós zöldségeket, azért készítsd el ezt a krémet, ha nem vagy oda értük normál esetben, azért próbáld ki ezt az ízletes kencét.
Dobd fel a szendvicsedet ezzel a répás-fokhagymás kencével! Valódi íz- és vitaminbomba, ráadásul minimális munkával készül, az oroszlánrészét a sütő végzi.
A répa és a fokhagyma a sütőben sülnek krémesre, ennek köszönhetően koncentrálódik az ízük, a fokhagyma pedig elveszti csípős aromáját, inkább édeskés és lágy lesz.
Az alábbi receptben a fűszerekből sincs hiány: a répa mellé nagyon jól passzolnak az olyan melegítő fűszerek, mint a fahéj vagy a gyömbér, amelyek egy kicsit pikánsabbá, enyhén csípőssé varázsolják. A füstölt paprika és a római kömény karaktert adnak a kencének, a citrom a savakról, a petrezselyem pedig a frissességről gondoskodik.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A répákat pucoljuk meg, a végeiket vágjuk le.
Tegyük őket a fahéjrúddal és a még héjas fokhagymagerezdekkel együtt egy sütőpapírral bélelt tepsire. A répákat kenjük le egy kevés olajjal, majd toljuk a sütőbe kb. 20 percre, míg nagyjából megpuhulnak és itt-ott megpirulnak.
Távolítsuk el a fahéjrudat, a fokhagymagerezdeket pedig pucoljuk meg.
A sült répát, a fokhagymát és az összes többi hozzávalót tegyük egy aprítógépbe, és turmixoljuk krémesre. Kóstoljuk meg, majd ízlés szerint még sóval, borssal, citromlével ízesítsük. Ha nagyon sűrű, egy kevés vízzel pürésítsük.
Rögtön kínálhatjuk, de a hűtőben 3-5 napig eláll.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu