Egyszerű répás lepény leveles tésztából: krémes ricotta borítja

3
Nyomtatás
repas-lepeny
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt az egyszerű, mégis különleges és nagyon mutatós répás lepényt kezdők is elkészíthetik, csak szeretni lehet!

Ha valami igazán mutatós, mégis egyszerű vendégvárót készítenél húsvétra, vagy csak egy ráérős reggelire, ez a répás lepény a tökéletes választás! Ráadásul, ha többféle, színes répából készíted, még látványosabb lesz!

Az alapja krémes ricotta, ez borítja a leveles tésztát: hogy igazán finom és aromás legyen, érdemes friss zöldfűszereket, citromot és fokhagymát is keverni a krémbe. 

Ezt a receptet kezdők is bátran elkészíthetik, elronthatatlan, egyszerű és gyorsan kész!

Répás-ricottás lepény

repas-lepeny2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 lap leveles tészta
  • 500 g répa
  • 2 ek. vaj
  • 1 ek. méz
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 400 g ricotta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. friss, aprított petrezselyem
  • 3 ek. snidling
  • 1 db biocitrom
  • 1 db tojás (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A répáknak vágjuk le a végeit, pucoljuk meg, majd vágjuk hosszában félbe vagy negyedekbe.

A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a kinyújtott leveles tésztát, szurkáljuk meg villával a felületét, kivéve a széleket.

A vajat olvasszuk meg egy nagy, széles serpenyőben. Dobjuk rá a répákat, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve pirítsuk 5 percig, majd locsoljuk rá a mézet. Süssük tovább addig, míg karamellizálódik, de nem kell még teljesen puhára sütni. Szedjük egy tányérra.

Amíg készülnek a répák, készítsük el a ricottát. Tegyük egy aprítógépbe a megpucolt fokhagymával, a zöldfűszerekkel, a citromhéjjal és 1 ek. citromlével együtt. Dolgozzuk addig, míg krémes, egynemű nem lesz. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.

Oszlassuk el a fűszeres ricottát a leveles tésztán, de hagyjunk a széleken 2 centi helyet szabadon, az lesz a pereme. Tegyük rá sorban a felezett, karamellizált répákat. A tészta széleit kenjük le a felvert tojással.

Toljuk a sütőbe 20-25 perce, míg aranybarna nem lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon