
10 szuper finomság leveles tésztából: édes és sós recepteket is mutatunk
A hűtőben mindig érdemes leveles tésztát tartani, mert gyorsan és sokoldalúan felhasználható, reggeli, vacsora és még vendégváró is készíthető belőle.
Ha valami igazán mutatós, mégis egyszerű vendégvárót készítenél húsvétra, vagy csak egy ráérős reggelire, ez a répás lepény a tökéletes választás! Ráadásul, ha többféle, színes répából készíted, még látványosabb lesz!
Az alapja krémes ricotta, ez borítja a leveles tésztát: hogy igazán finom és aromás legyen, érdemes friss zöldfűszereket, citromot és fokhagymát is keverni a krémbe.
Ezt a receptet kezdők is bátran elkészíthetik, elronthatatlan, egyszerű és gyorsan kész!
A répáknak vágjuk le a végeit, pucoljuk meg, majd vágjuk hosszában félbe vagy negyedekbe.
A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a kinyújtott leveles tésztát, szurkáljuk meg villával a felületét, kivéve a széleket.
A vajat olvasszuk meg egy nagy, széles serpenyőben. Dobjuk rá a répákat, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve pirítsuk 5 percig, majd locsoljuk rá a mézet. Süssük tovább addig, míg karamellizálódik, de nem kell még teljesen puhára sütni. Szedjük egy tányérra.
Amíg készülnek a répák, készítsük el a ricottát. Tegyük egy aprítógépbe a megpucolt fokhagymával, a zöldfűszerekkel, a citromhéjjal és 1 ek. citromlével együtt. Dolgozzuk addig, míg krémes, egynemű nem lesz. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
Oszlassuk el a fűszeres ricottát a leveles tésztán, de hagyjunk a széleken 2 centi helyet szabadon, az lesz a pereme. Tegyük rá sorban a felezett, karamellizált répákat. A tészta széleit kenjük le a felvert tojással.
Toljuk a sütőbe 20-25 perce, míg aranybarna nem lesz.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu