Isteni retró süti a négerkocka – A légies tészta titka a sok tojás
Szuper vendégváró finomság, igazi klasszikus, melyben sok tojás és rengeteg cukor kapja a főszerepet, de most egy kicsit változtattam az eredeti recepten.
A női szeszély igazi régi kincs, amit mára sokan elfeledtek, pedig nagyon finom süti, és az elkészítése sem mondható nehéznek. A mennyei sütemény hagyományosan baracklekvárral készül, de ha szeretnéd, akkor eper-, áfonya- vagy szilvalekvárral is kipróbálható.
Ahogy már említettem, nem egy bonyolult recept, de el lehet rontani. Például akkor, ha úgy döntesz, nem sütöd félkészre a tésztát. Ha azt hiszed, így spórolsz egy kis időt, akkor tévedsz, ezzel azt éred el, hogy nem fog átsülni a finomság.
Ha a baracklekvár túl szilárd, akkor melegítsd át egy kicsit, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig. Ezután a vajat is adjuk hozzá.
A lisztet a sóval és sütőporral keverjük össze, majd adjuk a tojássárgás keverékhez.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral (18x22 cm), majd simítsuk bele a masszát, és toljuk az előmelegített sütőbe 15-20 percre. A sütésnél érdemes tűpróbát alkalmazni.
A lekvárt a dióval keverjük össze.
A tojásfehérjéből és a porcukorból verjünk kemény habot, közben a citromlevet is adjuk hozzá.
A félig megsült piskóta tetejére kenjük rá a lekváros diót, majd a tojáshabot is simítsuk rá.
A sütő hőfokát vegyük le 150 fokra, majd tegyük bele a süteményt 15-20 percre.
Ha kihűlt, szeleteljük fel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu