Savanykás ribizlizselé rengeteg friss gyümölcsből – Így lesz igazán remegős

Nyomtatás
ribizlizselé
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az áttetsző, remegős, egyszerre édes és savanykás ribizlizselé elkészítése nagyon egyszerű, de nem szabad elkapkodni.

A zselé a dzsemnél is szilárdabb állagú, viszont sokkal áttetszőbb, egyáltalán nem darabos, mindenféle pohárdesszertet, süteményt megkoronáz. A puhára főtt ribizlit valamilyen sűrű szövésű anyagon vagy textilpelenkán kell átszűrni, így lesz szép tiszta a leve. Nem szabad nyomkodni, erőltetni, meggyorsítani a folyamatot, hagyni kell magától lecsöpögni, ezért érdemes este előkészíteni és másnap reggel befőzni. 

Ebben a receptben lehet, hogy kiveri a biztosítékot a cukor mennyisége, ugyanis az fogja sűríteni, zselésíteni a gyümölcsöt, így nem lehet spórolni vele. Bár a legtöbb receptben 1:1 arányban készítik a zselét, az alább olvasható verzió egy fokkal megengedőbb, minden 600 milliliter ribizliléhez 450 gramm cukrot kell adni. A ribizli alapvetően is savanykás gyümölcs, így ennyi cukorral sem lesz gejl a végeredmény.

Ribizlizselé

ribizlizselé2

Hozzávalók 9 decihez

  • 1 kilogramm ribizli
  • kristálycukor
  • 500 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A ribizlit mossuk meg, szárazzuk le, majd tegyük egy nagy lábasba a vízzel együtt. Gyöngyözve főzzük, míg a ribizli teljesen puha nem lesz, az sem baj, ha szétmegy, ez kb. 30 percbe telik. Érdemes egy krumplinyomóval összetörni a szemeket, hogy minél több levet engedjenek.

Tegyünk egy nagy tál fölé valamilyen sűrű szövésű anyagot vagy textilpelenkát. Öntsük bele a ribizlit, majd hagyjuk így 6-8 óráig, míg teljesen lecsöpög. Ne nyomkodjuk, passzírozzuk a gyümölcsöt, hagyjuk, hogy magától csöpögjön, különben zavaros lesz.

Másnap mérjük meg a levet, majd minden 600 milliliternyi léhez 450 gramm cukrot mérjünk ki. Tegyük a ribizlilevet egy lábasba, kezdjük el melegíteni, mikor forr, adjuk hozzá a cukrot. Mikor felolvadt benne a cukor, még 10 percig főzzük. Tegyünk a zseléből pár cseppet egy behűtött tányérra, ha megszilárdul és ráncosodik, ahogyan hozzáérünk, készen van.

Húzzuk le a tűzről a zselét, majd hagyjuk pár percig hűlni, amíg bebőrösödik a felszíne. Egy kanállal szedjük le ezt a részt, illetve a habot - ha keletkezett - a zselé tetejéről. A tiszta zselét öntsük meleg, sterilizált befőttesüvegekbe, majd csavarjuk rájuk szorosan a tetejüket. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni őket. A ribizlizselé kb. 1 évig áll el.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon