10 puha, mennyei piskóta: a legjobb receptjeinkből válogattunk
Mielőtt a kezdők kitanulják a sütés csínját-bínját, érdemes a legalapvetőbb receptekkel tisztában lenniük, ilyen a palacsinta és a piskóta.
A piskótánál kevés jobb sütemény létezik, könnyű, gyors, légies és pihe-puha a tésztája, ráadásul szinte bármilyen gyümölccsel elkészítheted. Alább egy ribizlis verziót mutatunk: a savanykás gyümölcs szuperül illik a tésztába, de ha nem elég édes az ízlésednek, még porcukorral is megszórhatod a kész sütit.
A tészta klasszikus piskóta, a tojáshabtól lesz levegős: vigyázz, a felvert habot óvatosan, spatulával forgasd a masszába, így nem fogod összetörni. Ha félsz, hogy összeesik a tészta, egy kevés sütőport is keverhetsz bele, úgy garantált a siker.
A ribizli szárát szedjük le, mossuk meg alaposan, csöpögtessük le.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy 23x30 centis tepsit sütőpapírral.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a citromhéjat.
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját verjük fehéredésig a cukorral, majd folyamatos keverés mellett öntsük hozzá az olajat és a vizet is. Keverjük csomómentesre a lisztes keverékkel.
A fehérjét verjük habbá. Több részletben forgassuk bele a lisztes masszába, óvatosan dolgozzuk el.
Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, majd szórjuk a tetejére a ribizlit, mindenhova jusson belőle.
Toljuk a sütőbe kb. 30 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
Várjuk meg, míg kihűl, majd porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu