Rizstésztás batyu a sütőből: sok zöldség kerül bele

Rizstesztas-batyu-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A különleges zöldséges töltelék rizspapírban sül készre: belül lágy, kívül pedig mesésen ropogós lesz.

Rizspapírból nem csak tavaszi tekercs készülhet, bár kétségtelen, hogy arról a legismertebb. Az átlátszó tésztalapba gyakorlatilag bármit belepakolhatsz, és tetszés szerint formázhatod, ízesítheted.

Most egy gombás-tofus változatot készítettem, a töltelékből pedig nem tekercset, hanem kis batyut formáztam, és sütőben ropogósra sütöttem. Az ázsiai ízvilágú harapnivaló tökéletes választás, ha baráti összejövetelre dobnál össze valamilyen különleges vendégvárót, de egyszerűen ebédként vagy vacsorára is isteni.

Rizstésztás batyu

Rizstesztas-batyu

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 2 ek olaj + kevés a kenéshez
  • 400 g gomba (vegyesen) apróra vágva
  • 300 g füstölt tofu lereszelve
  • 1 nagy répa lereszelve
  • 5 szál zöldhagyma felkarikázva
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
  • 1 ek gyömbér lereszelve
  • 3 gerezd fokhagyma lezúzva
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 ek rizsecet
  • 2 tk pirított szezámolaj (opcionális)
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1.5 tk
  • 0.5 tk bors
  • 10 db rizspapír
Recept idők

Elkészítés:

Az olajon 5-6 perc alatt pirítsuk aranybarnára a gombát és a tofut, majd vegyük le a tűzről, és a rizspapíron kívül adjunk hozzá minden más hozzávalót. Alaposan forgassuk össze, és igény szerint sózzuk. Mivel a szójaszósz is tartalmaz sót, ezt a lépést hagyjuk a legvégére, így elkerülhetjük, hogy a tölteléket elsózzuk. Tegyük félre.

Egy nagyobb tálat töltsünk meg meleg vízzel, és áztassuk bele a rizslapokat (egyszerre mindig csak egyet): csak addig hagyjuk a vízben, amíg éppen megpuhulnak és formázhatók, de nem esnek szét.

Helyezzük őket tiszta konyharuhára, és vágjuk ketté, majd kanalazzunk rájuk evőkanálnyi tölteléket. A lapok széleit hajtogassuk a töltelékre úgy, hogy háromszöget képezzünk, majd a lelógó részeket rejtsük el, hogy viszonylag szabályos batyukat kapjunk.

Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és vékonyan kenjük be olajjal. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon