Vékony, ropogós mandulás keksz: belga recept szerint

4
Nyomtatás
ropogos-mandulas-keksz
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha szereted a mandulát, imádni fogod ezt a roppanós belga kekszet, amelynek a sok vaj a lelke.

A ropogós mandulás keksz egy klasszikus belga édesség, az úgynevezett pain d'amande, amelynek az a különlegessége, hogy nagyon vékony és szuper roppanós.

Bár a süti összeállítása és sütése gyorsan megvan, a pihentetésére bőven szánj időt: hogy szép vékonyra lehessen szelni, teljesen meg kell kötnie a vajnak, így legalább 6 órára, de akár egy egész éjszakára hagyd a hűtőben.

Mivel szinte hajszálvékonyra kell vágni a tésztát, rengeteg darab kijön egy adagból, de pillanatok alatt el fogják kapkodni, ha pedig mégse, légmentesen tárolva 10 napig is eláll. 

Ropogós mandulás keksz

ropogos-mandulas-keksz2

Hozzávalók 90 darabhoz

  • 320 g búzaliszt
  • 0.25 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 120 g hideg vaj
  • 260 g barna cukor
  • 80 ml víz
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 tk. mandulakivonat
  • 80 g szeletelt mandula
Recept idők

Elkészítés:

Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x13 centis kenyérsütő formát úgy, hogy túllógjon a szélein. 

Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát és a sót.

A vajat, a cukrot és a vizet tegyük egy kis lábasba, és alacsony lángon melegítsük össze, de ne hagyjuk forrni. 

Ha a vaj elolvadt (a cukornak nem kell teljesen elolvadnia), azonnal húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a kivonatokat. Tegyük félre hűlni 15 percre.

Keverjük bele a lisztes keveréket, majd dolgozzuk egybe a tésztát. Mikor már nagyjából összeállt, keverjük bele a szeletelt mandulát is.

Nyomkodjuk a tésztát az előkészített formába, a tetejét egyengessük el. Fedjük le folpackkal, majd tegyük a hűtőbe legalább 6 órára.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és emeljük ki a formából. Vágjuk hosszában ketté, hogy két hosszú rudat kapjunk.

Egy éles késsel vágjuk minél vékonyabb szeletekre (3-4 mm) a tésztát, majd fektessük a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyük így is a hűtőbe 10 percre.

Toljuk a kekszeket a sütőbe 8-10 percre, majd fordítsuk meg, a másik felüket is süssük 6-8 percig. Tegyük őket egy rácsra hűlni.

Ezt ismételjük addig, míg el nem fogy az összes tészta.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon