Ropogós polentahasáb a sütőből: ezt készítsd, ha unod a sült krumplit

Polentahasab-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Puliszkából is készíthetsz mutatós és különleges köretet: hasábokra darabolva és ropogósra sütve senki nem tud neki ellenállni.

A puliszka sokoldalúbb, mint azt gondolnád: nemcsak kásaként megfőzve fogyasztható, hanem ropogósra sütve is, mint ennél a polentahasábnál is történik. Az alap egy sűrűre főzött puliszka, amelyet kihűlés után könnyedén csíkokra tudsz darabolni. Ezt követi a panírozás, ami ebben az esetben egy rendhagyó keverékbe forgatást jelent.

A megszokott zsemlemorzsa helyett ugyanis zabpehely a panír alapja, és ebbe kerülnek a fűszerek és ízesítők. Utóbbiak közül az egyik a sörélesztőpehely, amely nemcsak roppanós textúrájával és sajtos ízével dobja fel az egyszerű ízű kukoricalisztet, de szuperegészséges is!

Ropogós polentahasáb

Polentahasab

Hozzávalók 4 személyre

A puliszkához:

  • 1 l víz
  • 300 g kukoricadara
  • 0.5 tk
  • 2 csipet bors
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 tk rozmaring

A panírhoz:

  • 50 g zabpehely
  • 4 ek sörélesztőpehely
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A vizet melegítsük langyosra, kis mennyiségekben adjuk hozzá a kukoricadarát (így nem csomósodik össze), a sót, borsot, olívaolajat, fokhagymát és rozmaringot, és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzünk belőle sűrű kását.

Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és egyenletes, kb. fél-1 cm-es vastagságban terítsük szét rajta a puliszkát. Hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön (kb. 30 perc), majd további 30 percre tegyük hűtőbe, és várjuk ki, amíg szeletelhető keménységűvé dermed (akár egész éjszakára is hűtőben maradhat).

Állítsuk össze a panírt. Tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és zúzzuk őket lisztfinomságúra.

A puliszkát szeleteljük szabályos hasábokra (kb. 1x7 cm), vékonyan kenjük le olívaolajjal, és forgassuk a panírba. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, kis helyet hagyva köztük, majd tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe.

Süssük 15 percig, majd forgassuk meg a hasábokat, és tegyük vissza további 15 percre, vagy amíg aranybarnára nem pirulnak.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük