Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején

4
Nyomtatás
ropogosra-sult-tort-krumpli
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a kívül ropogós, belül puha és krémes tört burgonya remek ötlet lehet sült húsok mellé köretnek. A tetejére ráadásul reszelt parmezán és fokhagyma is kerül, így tökéletes az ízek harmóniája.

A krumpli szépségét a benne rejlő végtelen lehetőségek adják. Sülve, főve, töltve, ropogósan vagy éppen pürésítve, nincs olyan variáció, amit ne lehetne belőle bátran elkészíteni. Ezúttal a krumpli sült változatára mutatunk egy szuper ötletet!

Ebben a verzióban az a jó, hogy nem a tökéletes látványon van a hangsúly, hanem az ízeken, amit fokhagyma, parmezán sajt, só és bors keverékével alakítunk ki.

Ropogósra sült tört burgonya

ropogosra-sult-tort-krumpli

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1500 g krumpli
  • 50 g parmezán
  • 120 g vaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 tk.
  • 0.5 tk. fekete bors
  • 5 szál kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat egy vizes szivaccsal dörzsöljük tisztára, a héjuk rajtuk maradhat.

Egy fazékba tegyük bele a krumplikat, öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a só háromnegyed részét és forraljuk fel. Közepesre mérsékelve a lángot főzzük kb. 20 percig, vagy amíg a villával már könnyen meg tudjuk szúrni a krumplit.

Szedjük ki a krumplikat a vízből, és várjuk meg, amíg lecsepeg róluk a felesleges víz.

A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A főtt krumplikat tegyük bele a tepsibe, egymástól néhány cm távolságra.

Egy pohár aljával, krumplinyomóval vagy egy egyszerű villával óvatosan nyomkodjuk össze, vagyis lapítsuk ki kissé a krumplikat.

Ezután olvasszuk meg a vajat, nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket és keverjük össze.

A keverékkel csepegtessük le a krumplikat.

A tetejükre szórjuk rá a maradék sót, a borsot és a kakukkfüvet, végül pedig hintsük meg reszelt parmezánnal is.

A krumplikat tegyük be az előmelegített sütőbe, és kb. 25-30 perc alatt süssük ropogósra.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon