Így készül a kumpir, a török sült burgonya: bármilyen feltét jól áll neki
A kumpir a törökök sült krumplija, amely egyben sül a sütőben, és tetszőleges feltétek kerülnek rá: most egy húsmentes változatot mutatunk.
A krumpli szépségét a benne rejlő végtelen lehetőségek adják. Sülve, főve, töltve, ropogósan vagy éppen pürésítve, nincs olyan variáció, amit ne lehetne belőle bátran elkészíteni. Ezúttal a krumpli sült változatára mutatunk egy szuper ötletet!
Ebben a verzióban az a jó, hogy nem a tökéletes látványon van a hangsúly, hanem az ízeken, amit fokhagyma, parmezán sajt, só és bors keverékével alakítunk ki.
A krumplikat egy vizes szivaccsal dörzsöljük tisztára, a héjuk rajtuk maradhat.
Egy fazékba tegyük bele a krumplikat, öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a só háromnegyed részét és forraljuk fel. Közepesre mérsékelve a lángot főzzük kb. 20 percig, vagy amíg a villával már könnyen meg tudjuk szúrni a krumplit.
Szedjük ki a krumplikat a vízből, és várjuk meg, amíg lecsepeg róluk a felesleges víz.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A főtt krumplikat tegyük bele a tepsibe, egymástól néhány cm távolságra.
Egy pohár aljával, krumplinyomóval vagy egy egyszerű villával óvatosan nyomkodjuk össze, vagyis lapítsuk ki kissé a krumplikat.
Ezután olvasszuk meg a vajat, nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket és keverjük össze.
A keverékkel csepegtessük le a krumplikat.
A tetejükre szórjuk rá a maradék sót, a borsot és a kakukkfüvet, végül pedig hintsük meg reszelt parmezánnal is.
A krumplikat tegyük be az előmelegített sütőbe, és kb. 25-30 perc alatt süssük ropogósra.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu