Puha, sajtos brokkolifelfújt: könnyed ebédként is megállja a helyét

brokkoli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár nincsen benne hús, mégis laktató a rengeteg zöldségnek és a tojásos alapnak köszönhetően.

Nagybátyám ajánlotta ezt a szuper receptet, és bár ő a húsevők táborát erősíti, azt mondta, ebből a zöldséges felfújtból semmi sem hiányzik. Mivel én alapból is szeretem a zöldséges-tepsis recepteket, nem is volt kérdés, hogy kipróbálom az első adandó alkalommal - meg kell mondanom, nem csalódtam.

A sütőben sült étel alapját brokkoli képezi, mellé kápia paprika - hegyes-erős is mehet bele, ha szereted a csípőset - és hagyma kerül. Bár a zöldségeket elő kell készíteni, a brokkolit főzni, a többit dinsztelni, így sem túlzottan időigényes a recept. 

Az étel lelke a friss kapor, ez a zöldfűszer dominál a tepsis fogásban. A tejes-tojásos keverék fogja össze a zöldségeket, ne ijedj meg a folyékony masszától, a sütőben összeáll, szeletelhető lesz a végeredmény.

Sajtos brokkolifelfújt

zöldségfelfújt

Hozzávalók 9 szelethez:

Alap:

  • 1 kilogramm brokkoli
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál tej
  • 3 darab kápia paprika
  • 1 fej fehér hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj

Szósz:

  • 3 darab tojás
  • 400 milliliter tej
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csokor kapor

Tetejére:

  • 200 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit szedjük rózsáira.

Forraljunk vizet egy nagy lábasban, adjuk hozzá a sót és a tejet. Mikor forr a víz, mehet bele a brokkoli, 7-8 percig főzzük, míg puha nem lesz.

A paprikát mossuk meg, vágjuk hosszában félbe, szedjük ki a csumáját, majd vágjuk szeletekre. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a zöldségeket, dinszteljük őket puhára fedő alatt, nagyjából 15 percet szánjunk rá.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Olajozzunk ki vékonyan egy tepsit/jénait. Borítsuk az előkészített zöldségeket a tepsibe, oszlassuk el benne egyenletesen.

A szószhoz keverjük össze a tojást a tejjel, majd adjuk hozzá az olívaolajat, a lisztet, a sót, a sütőport és az összeaprított kaprot. Keverjük csomómentesre az alapanyagokat, ha szükséges, botmixerrel menjünk át rajta, majd öntsük a szószt a zöldségek tetejére.

Szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd toljuk a sütőbe 25 percre.

Mikor a sajt aranybarna, készen van.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük