Laktató pite őszi kiadásban, gombával töltve – Kiadós reggelinek is tökéletes
Tálald friss salátával ezt a szaftos és krémes sós pitét, tökéletes fogást kapsz úgy, mindenki szeretni fogja.
A pite édesen és sósan is finom. A sós piték húsos vagy zöldséges töltelékkel is készülhetnek, intenzív fűszerekkel dúsítva. Az ilyen harapnivalókat érdemes szezonális zöldekből készíteni, melyeket öröm falatozni.
A cukkinis pite jól fűszerezhető. Mivel a cukkini zsenge, íze semleges, bátran lehet ízesíteni. Ebben a receptben a fokhagyma és a kakukkfű adja meg a karakterét, de helyettük oregánóval és bazsalikommal is kipróbálhatod a finomságot.
A nyári hőségben a cukkinis pite jólesik ebédre és vacsorára is, finom melegen és hidegen is. Ahhoz, hogy szép szeleteket vágj, fontos, hogy a sütőből kivett pitét pihentesd 15-20 percet, csak utána állj neki a szeletelésnek. A cukkinis harapnivaló finom magában, de salátát is kínálhatsz mellé.
Tészta:
A lisztet szitáljuk egy tálba, majd forgassuk hozzá a sót. Ezután a hideg vajat reszelve adjuk hozzá, gyors mozdulatokkal kezdjük el összedolgozni, közben a hideg vizet is adjuk hozzá (ha szükséges, többet is lehet). A tésztacipót csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.
A hideg tésztát nyújtsuk ki a piteformának megfelelőre (32 cm). A formát kenjük ki vajjal, majd helyezzük bele a tésztát, az alját szurkáljuk meg villával.
Töltelék:
A cukkinit tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszőlegesen.
A vajat hevítsük fel, majd dobjuk rá a cukkinit, pirítsuk addig, amíg megpuhul.
A tojásokat üssük fel, keverjük hozzá a fűszereket (só, bors, kakukkfű), fokhagymát, tejszínt, reszelt sajtot és a cukkinit.
A tölteléket öntsük a tésztára, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe körülbelül 35-40 percre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu