
Stefánia-vagdalt pont úgy, ahogy a nagyi is készítette - A töltött fasírt hidegen is isteni
A Stefánia-vagdalt igazi retró étel, főleg a 80-as években volt népszerű, minden jeles napon biztos helye volt az ünnepi asztalon.
A vagdalt az egyik legsokoldalúbb húsétel: könnyen variálható, kiadós, és még másnap is ízletes. Különféle fűszerekkel, töltelékekkel, így tojással, zöldséggel, baconnel is elkészíthető. A sajtos-paprikás változattal sem fogsz mellé!
Ne spórolj a fűszerekkel! Mivel a darált hús semleges ízű, sózd, borsozd bátran, és használj fokhagymát, pirospaprikát is. Válassz tölteléknek keményebb sajtot, például cheddart vagy goudát, ami szépen megolvad, de nem áztatja el a húst. Ha különféle színű paprikával töltöd, még étvágygerjesztőbb lesz!
Melegen, körettel tálalva kiváló főétel, de tökéletes hidegtálra és szendvicsfeltétnek is.
Áztassuk be a zsemlét vízbe, majd nyomkodjuk ki.
Egy nagy tálban keverjük össze a darált húst a kinyomkodott zsemlével, a tojással, a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, a hagymával és a mustárral együtt. Dolgozzuk össze alaposan. A sajtot vágjuk vékony szeletekre, vagy reszeljük le, a paprikát csíkozzuk fel.
A masszát osszuk két részre. Egy sütőpapíron lapítsuk el az egyik felét, formázzunk belőle rudat, majd rakjuk rá a sajtot és a paprikát, majd borítsuk be a maradék hússal. Jól nyomkodjuk össze a széleket, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék.
Süssük 180 fokra előmelegített sütőben, és süssük körülbelül 45 percig, amíg szép aranybarna lesz.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu