Sajtos-petrezselymes rizsgombóc - Az arancini nagyon finom

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az arancini klasszikus olasz étel, aminek az alapját a rizottó - és ez esetben - kétféle sajt adja. Az arancinit falatnyi méretűre is lehet készíteni, ha előételként vagy vendégváróként kínálnánk, de nagyobb változata főételként is megállja a helyét.

Az a szuper az aranciniben, hogy maradékfelhasználós recept is egyben. Bár rizottórizsből az igazi, maradék főtt rizsből is elkészíthető, kicsit puhább, ragacsosabb, de ugyanolyan finom lesz.

Különleges - és a folyamatos kevergetéstől megkímélő -, sült rizottót használunk alapnak, de ha van maradék rizs, akkor egyszerűen ugorjuk át azt a lépést, és a massza bekeverésétől kezdjünk neki. 

Ahhoz, hogy a rizs formázható legyen, hűtőbe kell tenni, különben annyira ragacsos lesz, hogy nem lehet majd belőle gombócokat formázni. Úgyhogy az elkészült masszánkat tegyük hideg helyre legalább 3 órára, de az sem árt neki, ha egy egész éjszakát pihen a hűtőben. 

Nem gond, ha nem fogynak el a rizsgolyók, 3 napig tárolhatjuk őket a hűtőben, újramelegítve is isteniek. Tálalás előtt tegyük őket 180 fokos sütőbe 10 percre, olyan ropogósak lesznek kívülről és a sajt olyan nyúlós lesz belülről, mintha frissen sültek volna. 

Sajtos-petrezselymes arancini

arancinigolyó

Hozzávalók 25 adaghoz

Sült rizottóhoz

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab hagyma
  • 1.5 bögre rizottó rizs (arborio)
  • 0.5 bögre fehér bor (száraz)
  • 3.5 bögre alaplé
  • 1 bögre tej

A rizsbe keverni

  • 1 darab tojás
  • 1 bögre cheddar sajt
  • 0.75 bögre mozzarella sajt
  • 2.5 evőkanál petrezselyem (friss)
  • 0.5 teáskanál
  • ízlés szerint bors

Bundához

  • 0.5 bögre liszt
  • 2 darab tojás
  • 2 bögre panko morzsa
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Olvasszuk meg egy serpenyőben a vajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, majd 5 perc után az összezúzott fokhagymát.

Mehet hozzá a hagymákhoz a rizs is, kevergessük addig, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a fehér bort, közepes lángon addig főzzük, amíg a rizs be nem szívja a folyadékot.

Adjuk hozzá az alaplevet és a tejet. Folyamatosan kevergetve forrásig melegítsük, majd öntsük át egy tűzálló tálba, fedjük le, és tegyük a sütőbe 30-40 percre. Ha a rizs az összes levet beszívta és megpuhult, készen van.

Vegyük ki a sütőből, ha kihűlt, adjuk hozzá a tojást, a sajtokat, a petrezselymet, a sót és borsot. Keverjük jól össze a hozzávalókat, majd takarjuk le a masszát folpackkal, tegyük hűtőbe legalább 3 órára.

Készüljünk elő a panírozáshoz: a lisztet keverjük össze a sóval, borssal, a tojást verjük fel egy tálban, a panko morzsát öntsük egy másik tálba.

Formázzunk a rizsből tetszőleges méretű gombócokat, ha nagyobbakat szeretnénk, akkor kb. 2-3 evőkanálnyi adagokat. Forgassuk meg a gombócokat a lisztben, tojásban, majd a morzsában. Jól nyomkodjuk rá a panko morzsát.

Egy mélyebb serpenyőbe öntsünk kb. 2,5 cm magasan olajat, majd kapcsoljunk alatta közepes lángra. Óvatosan helyezzünk pár gombócot a forró olajba, ha kívülről aranybarnák, készen vannak. Melegen, paradicsomszósszal a legfinomabbak.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük