![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sajtos-petrezselymes rizsgombóc - Az arancini nagyon finom
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az arancini klasszikus olasz étel, aminek az alapját a rizottó - és ez esetben - kétféle sajt adja. Az arancinit falatnyi méretűre is lehet készíteni, ha előételként vagy vendégváróként kínálnánk, de nagyobb változata főételként is megállja a helyét.
Az a szuper az aranciniben, hogy maradékfelhasználós recept is egyben. Bár rizottórizsből az igazi, maradék főtt rizsből is elkészíthető, kicsit puhább, ragacsosabb, de ugyanolyan finom lesz.
Különleges - és a folyamatos kevergetéstől megkímélő -, sült rizottót használunk alapnak, de ha van maradék rizs, akkor egyszerűen ugorjuk át azt a lépést, és a massza bekeverésétől kezdjünk neki.
Ahhoz, hogy a rizs formázható legyen, hűtőbe kell tenni, különben annyira ragacsos lesz, hogy nem lehet majd belőle gombócokat formázni. Úgyhogy az elkészült masszánkat tegyük hideg helyre legalább 3 órára, de az sem árt neki, ha egy egész éjszakát pihen a hűtőben.
Nem gond, ha nem fogynak el a rizsgolyók, 3 napig tárolhatjuk őket a hűtőben, újramelegítve is isteniek. Tálalás előtt tegyük őket 180 fokos sütőbe 10 percre, olyan ropogósak lesznek kívülről és a sajt olyan nyúlós lesz belülről, mintha frissen sültek volna.
Sajtos-petrezselymes arancini
![arancinigolyó](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290981/29098107_a40e9260d72d018c5e7b5ee01c690baa_wm.jpg)
Hozzávalók 25 adaghoz
Sült rizottóhoz
- 2 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab hagyma
- 1.5 bögre rizottó rizs (arborio)
- 0.5 bögre fehér bor (száraz)
- 3.5 bögre alaplé
- 1 bögre tej
A rizsbe keverni
- 1 darab tojás
- 1 bögre cheddar sajt
- 0.75 bögre mozzarella sajt
- 2.5 evőkanál petrezselyem (friss)
- 0.5 teáskanál só
- ízlés szerint bors
Bundához
- 0.5 bögre liszt
- 2 darab tojás
- 2 bögre panko morzsa
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Olvasszuk meg egy serpenyőben a vajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, majd 5 perc után az összezúzott fokhagymát.
Mehet hozzá a hagymákhoz a rizs is, kevergessük addig, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a fehér bort, közepes lángon addig főzzük, amíg a rizs be nem szívja a folyadékot.
Adjuk hozzá az alaplevet és a tejet. Folyamatosan kevergetve forrásig melegítsük, majd öntsük át egy tűzálló tálba, fedjük le, és tegyük a sütőbe 30-40 percre. Ha a rizs az összes levet beszívta és megpuhult, készen van.
Vegyük ki a sütőből, ha kihűlt, adjuk hozzá a tojást, a sajtokat, a petrezselymet, a sót és borsot. Keverjük jól össze a hozzávalókat, majd takarjuk le a masszát folpackkal, tegyük hűtőbe legalább 3 órára.
Készüljünk elő a panírozáshoz: a lisztet keverjük össze a sóval, borssal, a tojást verjük fel egy tálban, a panko morzsát öntsük egy másik tálba.
Formázzunk a rizsből tetszőleges méretű gombócokat, ha nagyobbakat szeretnénk, akkor kb. 2-3 evőkanálnyi adagokat. Forgassuk meg a gombócokat a lisztben, tojásban, majd a morzsában. Jól nyomkodjuk rá a panko morzsát.
Egy mélyebb serpenyőbe öntsünk kb. 2,5 cm magasan olajat, majd kapcsoljunk alatta közepes lángra. Óvatosan helyezzünk pár gombócot a forró olajba, ha kívülről aranybarnák, készen vannak. Melegen, paradicsomszósszal a legfinomabbak.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!