10 szuper recept rizzsel: izgalmas köret és desszert is készülhet belőle
A rizs a kamra kincse, melyből rengetegféle finom étel készülhet, lehet az egy gazdag köret, tartalmas egytál vagy gyümölcsös desszert.
Krokettet többféle módon készíthetsz: a hagyományos krumplis változat mellett próbáld ki a spenótos és a sajtos-rizses változatot is.
Utóbbi főleg Olaszországban népszerű, arancini néven is ismerheted. A főtt rizst általában parmezánnal keverik össze. Szicíliában az arancini gyakran hússal, zöldségekkel vagy paradicsomos raguval töltött.
Bár a rizskrokett hagyományosan olajban sütve készül, manapság egyre többen keresik az egészségesebb alternatívákat. Az arancini süthető sütőben vagy air fryerben is, így csökkentve az étel zsír- és kalóriatartalmát. Emellett különféle diétás változatok is léteznek, például gluténmentes zsemlemorzsával vagy barna rizzsel.
Ha nincs rizsünk, főzzük meg vízben vagy húsalaplében, majd hűtsük ki.
Adjuk hozzá a reszelt sajtot, a tojást, a zsemlemorzsát, az aprított petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot. Jól keverjük össze.
Nedves kézzel formázzunk kis golyókat vagy hengereket a rizses masszából, végül forgassuk meg a zsemlemorzsában.
Hevítsünk olajat egy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Süssük a kroketteket aranybarnára oldalanként 3-4 perc alatt.
Ha kész, helyezzük a kroketteket papírtörlőre, és itassuk fel róluk a felesleges olajat.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu