
Szaftos, fűszeres húsgolyó paprikás szószban: sütőben sült zöldség a mártás alapja
A húsgombóc örök kedvenc, ez a változat paprikás szószban készül, melyben szalonnának is jut hely.
A húsgolyó rengetegféle recept szerint elkészíthető: nagy kedvenc a svéd húsgolyó, amely mellé barna mártás is dukál, de érdemes kipróbálni még a japán húsgombócot vagy a mediterránt. Mi most egy testesebb változatot ajánlunk, amelyben cheddar sajt és szalonna is helyet kap.
A sajttal és szalonnával kevert húsgombócot sütőben és serpenyőben is elkészítheted. Ha szeretnéd, bátran gazdagítsd a masszát, mehet még bele zöldfűszer, spenót és feta sajt is. Ha sütőbe tolva készíted el, akkor még reszelt sajttal is megszórhatod a húsgolyókat.
A szalonnát kockázzuk apróra, majd a saját zsírján pirítsuk le.
A darált húst tegyük keverőtálba, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot, sót, borsot, fokhagymakrémet, hagymakrémet, fűszerpaprikát, tojást, zsemlemorzsát és a pirult szalonnakockákat.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A húsos masszából formázzunk tetszés szerinti golyókat, majd sorakoztassuk a sütőpapírral bélelt tepsire. Ha szükséges, fújjuk le kevés olajjal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük készre. A húsgolyókat félidőnél fordítsuk meg.
Ha szeretnénk, serpenyőben is készíthetjük a finomságot.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu