Szaftos, fűszeres húsgolyó paprikás szószban: sütőben sült zöldség a mártás alapja

Fűszeres húsgolyó paprikás szószban cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A húsgombóc örök kedvenc, ez a változat paprikás szószban készül, melyben szalonnának is jut hely.

A húsgombóc leggyakrabban paradicsomos szósszal kerül az asztalra, de tejszínes mártással is érdemes letesztelni. Mi most sütőben sült paprikával próbáltuk ki, melyben a szalonna is érezteti magát.

A paprikás szószt tejföllel vagy tejszínnel még pompásabbá varázsolhatod, de önmagában is tökéletes. Kínálj mellé olyan köretet, ami jól fel tudja venni a szaftot, vagy dobj össze belőle egy szendvicset.

Fűszeres húsgolyó paprikás szószban

Fűszeres húsgolyó paprikás szószban ct

Hozzávalók 4 személyre

Húsgombóc:

  • 60 dkg darált hús (sertés, pulyka vagy csirke)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 fej vöröshagyma (reszelve)
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 darab tojás
  • 1 csokor petrezselyem (finomra vágva, opcionális)

Paprikás szósz:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • kevés olaj (opcionális)
  • 4 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 2 dl alaplé vagy víz
  • 1 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A darált húshoz adjuk hozzá a sót, borsot, vöröshagymát, fokhagymát, zsemlemorzsát, tojást és petrezselymet. A masszát alaposan keverjük ki, majd formázzunk belőle gombócokat.

A szalonnát vágjuk finomra, majd alacsony láng felett olvasszuk ki a zsírját (ha szükséges, kevés olajat öntsünk alá). A lepirult szalonnakockákat szedjük tányérra, majd a zsíron süssük szép aranybarnára a húsgolyókat.

A megmosott, szárazra törölt paprikákat helyezzük tepsire, majd toljuk 180 fokos sütőbe addig, amíg a paprika héja fekete lesz (15-25 perc). Ezután a paprikákat helyezzük zacskóba vagy egy tálba, és tároljuk lezárva 15-20 percig.  Ezután a paprika héját könnyen el tudjuk távolítani.

A paprika húsát aprítsuk késes robotgépben. Ezután öntsük abba a serpenyőbe vagy edénybe, amelyben a szalonna és a húsgombóc pirult. Öntsük rá az alaplét, fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymával. A gombócokat és a szalonnát tegyük a szószba, forraljuk egybe.

A kész ételt kínáljuk kenyérrel, tésztával vagy rizzsel.  

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon