10 mennyei krumplis recept – A spanyol omlettől a tárkonyos főzelékig
A burgonyát, avagy hétköznapibb nevén a krumplit a szegények eledelének is hívják, hiszen ha máshogy nem is, főtt változatban biztosan minden családban az asztalra kerül.
Készítettél már valaha krumpligolyót? Ha nem, mindenképp ezzel a recepttel kezdd, garantáltan bekerül majd a kedvenceid közé!
Az alap egy krumplis massza, amely vajtól és tejtől krémes, de zöldfűszerrel is feldobhatod, hogy még finomabb legyen: apróra vágott snidling, petrezselyem, de bazsalikom is kerülhet bele.
A kész masszát hűtsd ki jól, mielőtt formázni kezded, így sokkal könnyebb lesz belőle golyókat készíteni. Az is fontos, hogy ne reszelt sajttal dolgozz, tömbben vásárold meg a mozzarellát (esetleg cheddart), vágd kockákra, és úgy rejtsd a gombócok közepébe.
Ha extrán ropogós külsőre vágysz, sima zsemlemorzsa helyett pankomorzsát is használhatsz.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra, majd bő, enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le.
Adjuk hozzá a vajat, a tejet, a sót és a borsot. Krumplinyomóval törjük pépesre, krémesre. Hagyjuk teljesen kihűlni, a hűtőbe is tegyük be egy órára.
Közben a sajtot vágjuk 1,5-2 centis kockákra.
A kihűlt krumplis masszához adjuk hozzá a tojást és a választott zöldfűszert, ha használunk. Dolgozzuk egybe, majd készítsünk belőle 12 golyót.
Lapítsuk ki a golyókat, és tegyünk mindegyik közepébe egy kocka sajtot. Csomagoljuk be a sajtot a krumplis masszába, majd formázzunk belőle újra golyót.
A panírozáshoz szórjuk egy tálba a lisztet, egy másikban a tojást verjük fel a sóval, a harmadikba pedig tegyük bele a morzsát. A szokásos sorrendben (liszt, tojás, morzsa) panírozzuk be a golyókat, a morzsát jól nyomkodjuk rájuk.
Közben egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk bő olajat (kb. fél litert), akkor jó, mikor eléri a 180 fokot. Dobjuk bele a golyókat, és süssük őket 2-3 percig, vagy míg minden oldaluk aranybarna nem lesz. Valószínűleg több adagban fognak elférni.
Szedjük papírtörlővel bélelt tányérra, majd rögtön kínáljuk.
Fotók: Getty Images