Puha krumpligolyó sajttal töltve: aranybarna morzsa borítja

12
Nyomtatás
sajtos-krumpligolyo
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szuper partifalat vagy ebéd válhat a krumpligolyóból, és ha sajt is kerül a közepébe, senki nem fog tudni ellenállni neki.

Készítettél már valaha krumpligolyót? Ha nem, mindenképp ezzel a recepttel kezdd, garantáltan bekerül majd a kedvenceid közé!

Az alap egy krumplis massza, amely vajtól és tejtől krémes, de zöldfűszerrel is feldobhatod, hogy még finomabb legyen: apróra vágott snidling, petrezselyem, de bazsalikom is kerülhet bele. 

Mire kell figyelni?

A kész masszát hűtsd ki jól, mielőtt formázni kezded, így sokkal könnyebb lesz belőle golyókat készíteni. Az is fontos, hogy ne reszelt sajttal dolgozz, tömbben vásárold meg a mozzarellát (esetleg cheddart), vágd kockákra, és úgy rejtsd a gombócok közepébe. 

Ha extrán ropogós külsőre vágysz, sima zsemlemorzsa helyett pankomorzsát is használhatsz.

Sajttal töltött krumpligolyó

sajtos-krumpligolyo2

Hozzávalók 12 darabhoz

Krumpligolyó:

  • 500 g krumpli (lisztes típusú)
  • 60 g vaj
  • 0.5 tk.
  • 1 ek. tej
  • ízlés szerint bors
  • 1 db tojás
  • 2 ek. friss zöldfűszer (opcionális)
  • 250 g mozzarella (tömbben)

Panír:

  • 30 g liszt
  • 120 g zsemlemorzsa
  • 0.5 tk.
  • 2 db tojás
  • bő olaj (a sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra, majd bő, enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le.

Adjuk hozzá a vajat, a tejet, a sót és a borsot. Krumplinyomóval törjük pépesre, krémesre. Hagyjuk teljesen kihűlni, a hűtőbe is tegyük be egy órára.

Közben a sajtot vágjuk 1,5-2 centis kockákra.

A kihűlt krumplis masszához adjuk hozzá a tojást és a választott zöldfűszert, ha használunk. Dolgozzuk egybe, majd készítsünk belőle 12 golyót. 

Lapítsuk ki a golyókat, és tegyünk mindegyik közepébe egy kocka sajtot. Csomagoljuk be a sajtot a krumplis masszába, majd formázzunk belőle újra golyót.

A panírozáshoz szórjuk egy tálba a lisztet, egy másikban a tojást verjük fel a sóval, a harmadikba pedig tegyük bele a morzsát. A szokásos sorrendben (liszt, tojás, morzsa) panírozzuk be a golyókat, a morzsát jól nyomkodjuk rájuk.

Közben egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk bő olajat (kb. fél litert), akkor jó, mikor eléri a 180 fokot. Dobjuk bele a golyókat, és süssük őket 2-3 percig, vagy míg minden oldaluk aranybarna nem lesz. Valószínűleg több adagban fognak elférni.

Szedjük papírtörlővel bélelt tányérra, majd rögtön kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon