Puha, foszlós lepény sajttal töltve: szószok mellé kötelező
Ha unod a kenyeret, próbáld ki ezt a pihe-puha lepényt: a sajt szépen megolvad a belsejében, a tészta pedig aranybarnára pirul.
Ha kedveled a puha, foszlós indiai lepénykenyeret, a naant, próbáld ki a sajttal töltött változatát is! A joghurttal dagasztott tészta nagyon könnyed és levegős az élesztőnek köszönhetően, úgyhogy elfér bele extraként egy kevés – vagy sok – mozzarella.
Az elkészítése nem bonyolult, igaz, rá kell szánni az időt a kelesztésre, de utána már csak formázni és sütni kell, utóbbi ráadásul pillanatok alatt megvan.
Hogy a töltött lepény még izgalmasabb legyen, a kisült darabokat fokhagymás fűszervajjal kentük le: most petrezselymet választottunk ízesítőként, de ha kedveled a koriander karakteres ízét, azzal is érdemes kipróbálni.
Sajttal töltött lepény
Hozzávalók 8 darabhoz
Tészta:
- 2 ek langyos víz
- 1 tk cukor
- 2 tk porélesztő
- 420 g liszt
- 80 g natúr joghurt
- 160 ml langyos víz
- 60 ml olívaolaj
- 1.5 tk só
- olaj vagy vaj (a sütéshez)
Fokhagymás vaj:
- 60 g vaj
- 4 gerezd fokhagyma lereszelve
- ízlés szerint só, bors
- 2 ek aprított petrezselyem
Töltelék:
- 250 g mozzarella
Elkészítés:
A 2 ek. vizet és a cukrot keverjük össze, szórjuk rá a porélesztőt. Tegyük félre 5-10 percre.
Egy nagy tálban keverjük össze a tészta minden más hozzávalóját, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt is. Kézzel vagy géppel dolgozzuk össze a tésztát. Ha összeállt, kezdjük el dagasztani. Ha nagyon ragacsos, még egy kevés lisztet adhatunk hozzá. Dagasszuk 5 percig, majd tegyük egy kiolajozott tálba. Fedjük le konyharuhával, majd meleg helyen kelesszük 1 órát.
A tésztát osszuk 8 részre.
Kenjünk meg olajjal egy darab sütőpapírt. Tegyük rá az egyik darab tésztát, lapítsuk ki, majd szórjunk a közepére reszelt mozzarellát. A tészta széleit hajtsuk rá a közepére, majd formázzunk belőle egy labdát. Ezt utána nyújtsuk ki olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk, anélkül, hogy elszakadna. Járjunk el így a maradék tésztával is.
Készítsük el a fűszervajat. A vajat olvasszuk meg, keverjük bele a reszelt fokhagymát, a sót és a petrezselymet. Tegyük félre.
Forrósítsunk egy kevés olajat vagy vajat egy serpenyőben, majd tegyünk bele egy töltött lepényt. Süssük 2-3 percig, míg aranybarna lesz, majd a másik felét is süssük még 1-2 percig.
Szedjük tányérra, majd kenjük meg alaposan a fűszervajjal, mielőtt kínálnánk.
-
2024-03-20 09:36:01
-
2024-03-13 10:32:02
-
2024-02-22 10:32:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!