Habkönnyű osztrák finomság: a salzburgi galuska mindenkit levesz a lábáról
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A salzburgi galuska egy csodás, látványos desszert, mellyel megörvendeztethetjük magunkat és családunkat, lenyűgözhetjük vendégeinket. Ráadásul hamar megvan, úgyhogy nem kell órákig a konyhában robotolni.
A salzburgi galuska egy könnyű, habos finomság. A kulcsszó a habos. Ugyanis ez a hagyományos osztrák édesség tulajdonképpen egy nagy adag sült, édes tojáshab.
Laktózérzékenyeknek is
Nálam nagy favorit. Mióta tudom, hogy a laktóztartalmú, következésképpen a tejszínhabos dolgok - melyeket amúgy módfelett kedvelek - sajnos nem állnak jól nekem, a tojáshab number one lett a konyhámban.
A salzburgi galuskához nem kell sok cukor, liszt meg még annyi se. Kedvünkre ízesíthetjük egy kis vaníliával, reszelt citromhéjjal. Egybesüthetjük lekvárral vagy fűszeres idénygyümölccsel.
A salzburgi galuska titka
Két titka van a dolognak: az egyik, hogy a habot jó keményre kell verni. A másik, hogy a lehető legnagyobb óvatossággal dolgozzuk hozzá a habhoz a többi hozzávalót. Csak így lehetséges, hogy tetszetős csúcsokat tudjunk formálni belőle.
Salzburgi galuska
Hozzávalók 3 adaghoz
- 7 darab tojásfehérje
- 10 dekagramm porcukor
- 2 darab tojássárgája
- 1 kávéskanál vaníliaőrlemény
- 20 gramm liszt
- ízlés szerint lekvár vagy idénygyümölcs felkockázva egy kevés cukorral, fűszerekkel keverve
Elkészítés:
A tojások sárgáját és fehérjét válasszuk külön. Úgy számoljunk, hogy csak két tojássárgájára lesz szükség. A tojásfehérjét egy kevés cukorral kezdjük felverni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a többi cukrot is, és így kemény habbá verjük.
A tojássárgákat a vaníliaőrleménnyel elkeverjük. Nagyon óvatosan a tojáshabhoz keverjük. A lisztet a masszához szitáljuk, egy keverés, és kész.
Egy kisebb jénait kivajazunk. Az aljába lekvárt vagy friss fűszeres, cukros idénygyümölcsöt terítünk szét. Erre kanalazzuk a tojáshabot, melyből három méretes, csúcsos halmot formázunk. A forró sütőbe toljuk. 9-10 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images