Ropogós, savanyított karfiol: a legfinomabb savanyúság, akár télre is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Imádom a savanyúságokat, számomra nem létezik pörkölt, krumplis tészta, brassói vagy rizses hús nélküle. A legnagyobb kedvencem a kovászos uborka, a rumos meggy és a savanyított karfiol.
Nálunk egy üveg savanyított karfiol nem tart sokáig, úgyhogy sokszor úgy tesszük el, hogy nem tartósítjuk, úgyis két héten belül elfogy - vagy inkább két napon belül. Az alábbi recept is egy ilyen gyors megoldás, de azért nézzük meg, hogyan lehet eltenni télire, mert nincs olyan évszak, amit szívesen töltök nélküle.
Borkén és/vagy nátrium-benzoát
Ha a felöntőléhez hozzáadjuk ezek közül az egyiket, esetleg mindkettőt, akkor biztosan télre is meglesz a finom savanyúságunk. A nátrium-benzoátot a forró felöntőlébe is beletehetjük, viszont a borként csak kihűlt folyadékba tegyük, alaposan keverjük össze, úgy öntsük a karfiolra.
Vizes dunszttal
Ha nem szeretnénk tartósítószert használni, vizes dunszttal tegyük el a karfiolt, erről a módszerről korábban itt írtunk. A lényege, hogy a befőttesüvegeket egy konyharuhával kibélelt lábasba állítjuk, felöntjük vízzel az üvegek feléig, majd nagy lángon felforraljuk. Utána lejjebb vesszük a lángot, így hagyjuk forrni, míg a befőttesüvegekben a felöntőlé gyöngyözni nem kezd. Lekapcsoljuk, a körülötte lévő vízben hagyjuk kihűlni. Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Savanyított karfiol
Hozzávalók 1 adaghoz
- 3 fej karfiol
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 liter víz
- 3 evőkanál só
- 70 gramm cukor
- 2.5 deciliter ecet (almaborecet)
- 1 teáskanál egész bors/koriandermag/zellermag/mustármag
Elkészítés:
A karfiolokat mossuk meg, szedjük rózsáira. Rendezzük el őket a befőttesüvegekben, a rózsák közé dugdozzunk fokhagymagerezdeket. Öntsük a forró ecetes levet a karfiolra.
Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, zárjuk le, majd tegyük a hűtőbe. 2 napig hagyjuk összeérni, majd 2-3 héten belül fogyasszuk el. Ha télre szeretnénk, akkor vizes dunszttal tegyük el, ehhez leírást a szövegben találtok.
Fotó: Getty Images