Villámgyors, serpenyős gomba: zöldbab is pirul a köretben

7
Nyomtatás
serpenyos-gombas-koret
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Gondoltunk egy merészet, és ezt az egyszerű gombás, zöldbabos köretet őrölt köménnyel bolondítottuk meg. A végeredményt alig 20 percen belül tálalhatod.

A köményt talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen az indiai konyha mellett a magyar konyhának is igen kedvelt fűszere. Egészben és őrölve is használhatjuk, különleges íze egyediséget kölcsönöz minden ételnek.

Gomba tekintetében a választásunk a barna csiperkére esett, a bab pedig a klasszikus, hosszú szálú zöldbab lett. A kömény karakteres íze mindkettőből a legjobbat hozza ki, így végül megszületik ez az egyszerű köret, ami húsok, de még hal mellé is remekül illik.

Serpenyős gomba

serpenyos-gombas-koret

Hozzávalók 2 személyre

  • 5 tk. őrölt kömény
  • 0.5 tk. pirospaprika
  • 1 tk.
  • 500 g gomba
  • kevés repceolaj
  • 1 db 2 centis gyömbér
  • 4 db zöldhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. szójaszósz
  • 500 g zöldbab (fagyasztott)
  • 1 ek. víz
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A gombát mossuk meg, majd vágjuk fel negyedekre vagy hatodokra. A zöldhagymát és a vöröshagymát is tisztítsuk meg, és előbbit vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra, utóbbit szeletekre.

A fokhagymát szintén tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra. A gyömbérdarabot hámozzuk meg és vágjuk apróra. 

Egy tálban keverjük össze az őrölt köményt, a tört pirospaprikát és a sót. Tegyük félre.

Egy wokot vagy sima serpenyőt közepes hőmérsékleten melegítsünk 2 percig. Ekkor adjuk hozzá az olajat, a gyömbért és a zöldhagymát. Kb. 20 másodpercig pirítsuk, amíg illatozni nem kezd.

Adjuk hozzá a zöldbabot, a vöröshagymát, a fokhagymát, a köményes keveréket és egy evőkanál olajat, majd folyamatosan kevergetve pirítsuk kb. 3-4 percig.

Ezután adjuk hozzá a gombát, a szójaszószt és 1 evőkanál vizet, majd pirítsuk további 5-7 percig, amíg a bab szépen megpuhul, a gomba pedig megpirul.

Ha elkészültünk, kapcsoljuk le a lángot, kóstoljuk meg, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon