Kiadós temesvári szelet a mama receptje szerint: zöldbab és sok tejföl teszi izgalmassá
A temesvári szelet szaftos húsétel zöldbabbal dúsítva, a magyar konyhára jellemző fűszerekkel ízesítve készül, melyből a paradicsom és a paprika sem hiányozhat.
A karaj és a gomba szuper párost alkotnak, gondolj csak a jó öreg bakonyi szeletre, melyben szintén ez a két alapanyag találkozik. A bakonyi nem kétperces fogás, igényli az időt. Ha azonban valami hasonló ételt kívánsz, akkor ez a recept pont neked való, egyszerűbben összedobható, mint a régi kedvenc, az ízére pedig egy rossz szavad sem lehet.
A sertéskaraj egyszerű só, bors fűszerezést kap, majd lisztbe hempergetve sül pirosra. Ami különlegessé teszi, az a gombaszósz. A húst bátran fűszerezd, akár egy kis csípős paprikakrémmel vagy fokhagymával is bekenheted.
A gombaszósszal is érdemes játszani, tejföl helyett tejszínnel is sűrítheted, és a gombából is használhatsz többfajtát. Ez az étel frissen az igazi, ezért mindig annyit készíts belőle, amennyi egy étkezés alatt elfogy.
A húst klopfoljuk ki, majd sóval és borssal fűszerezzük, tegyük hűtőbe 30-60 percre.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a megtisztított, felszeletelt gombát. A gombát sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítsük, öntsük fel kevés vízzel, és főzzük addig, amíg a gomba megpuhul (20-25 perc).
A tejfölt a liszttel keverjük csomómentesre, közben adjunk hozzá a gombaszósz levéből is. A jól kikevert tejfölt öntsük a gombára, és főzzük rotyanásig.
A karajszeleteket forgassuk lisztbe, és kevés olajon süssük aranybarnára.
Az elkészült húsra öntsük rá a gombaszószt, mellé rizst vagy krumplipürét kínáljunk.
Fotó és videó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu