Omlós karajszeletek krumplival egybesütve: a páctól lesz ilyen finom
Süsd együtt az omlós karajszeleteket a köretként tálalt krumplival! Így átveszik egymás zamatát, és mosogatni is kevesebbet kell utánuk.
Ahány ház, annyi szokás, tartja a régi mondás. Minden szakács ad valami pluszt az ételhez, mely a keze közt készül, legyen bármilyen régi is a recept, egy kis változtatás sosem árt. Én nagyon szeretem a régi recepteket, legtöbbször hűen követem a mamám által bevált praktikákat, olykor azonban szeretek egy picit variálni rajtuk.
A temesvári szelet régi recept, mely sok változatban készül, minimális eltérések vannak csak köztük. Van, aki sertéscombból, míg más karajból készíti, sokan a majoránnát ki nem hagynák belőle, és vannak olyanok is, akik extrém csípősen kínálják, ők paprikából hegyes erőset kockáznak bele, és 1-2 evőkanálnyi csípős paprikakrém is kerülhet az ételbe. Mutatom, én hogy készítem.
Tipp:
Ha hagyományosan próbálnád ki a receptet, akkor 10 dkg apróra kockázott szalonnát piríts le a zsírján, csak utána dobd rá a hagymát.
A húst kicsit klopfoljuk ki, majd sóval és borssal ízesítsük. Forró, enyhén olajozott serpenyőben mindkét oldalán süssük fehéredésig, szedjük tányérra és tegyük félre.
A finomra vágott hagymát dinszteljük üvegesre.
Amikor a hagyma kellően összeesett, keverjük hozzá a kockákra vágott paprikát, paradicsomot és fokhagymát, közben fűszerezzük pirospaprikával, sóval és borssal, 1-2 perc után kevés vizet is öntsünk alá (1 dl).
A hússzeleteket tegyük vissza a zöldségekhez, a zöldbabot is adjuk hozzá, és főzzük még 15-20 percig.
A tejfölt és az étkezési keményítőt keverjük simára, majd adjuk a húshoz és a babhoz, 1-2 perc alatt forraljuk vele össze.
A kész ételt finomra vágott petrezselyemmel megszórva, rizzsel vagy nokedlivel kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors