Kiadós temesvári szelet a mama receptje szerint: zöldbab és sok tejföl teszi izgalmassá

tszcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A temesvári szelet szaftos húsétel zöldbabbal dúsítva, a magyar konyhára jellemző fűszerekkel ízesítve készül, melyből a paradicsom és a paprika sem hiányozhat.

Ahány ház, annyi szokás, tartja a régi mondás. Minden szakács ad valami pluszt az ételhez, mely a keze közt készül, legyen bármilyen régi is a recept, egy kis változtatás sosem árt. Én nagyon szeretem a régi recepteket, legtöbbször hűen követem a mamám által bevált praktikákat, olykor azonban szeretek egy picit variálni rajtuk.

A temesvári szelet régi recept, mely sok változatban készül, minimális eltérések vannak csak köztük. Van, aki sertéscombból, míg más karajból készíti, sokan a majoránnát ki nem hagynák belőle, és vannak olyanok is, akik extrém csípősen kínálják, ők paprikából hegyes erőset kockáznak bele, és 1-2 evőkanálnyi csípős paprikakrém is kerülhet az ételbe. Mutatom, én hogy készítem.

Tipp:

Ha hagyományosan próbálnád ki a receptet, akkor 10 dkg apróra kockázott szalonnát piríts le a zsírján, csak utána dobd rá a hagymát. 

Temesvári szelet

tszct

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 szelet sertéscomb vagy -karaj
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • kevés víz
  • 200 g zöldbab
  • 300 g tejföl
  • 1 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A húst kicsit klopfoljuk ki, majd sóval és borssal ízesítsük. Forró, enyhén olajozott serpenyőben mindkét oldalán süssük fehéredésig, szedjük tányérra és tegyük félre.

 A finomra vágott hagymát dinszteljük üvegesre.

Amikor a hagyma kellően összeesett, keverjük hozzá a kockákra vágott paprikát, paradicsomot és fokhagymát, közben fűszerezzük pirospaprikával, sóval és borssal, 1-2 perc után kevés vizet is öntsünk alá (1 dl).

A hússzeleteket tegyük vissza a zöldségekhez, a zöldbabot is adjuk hozzá, és főzzük még 15-20 percig.

A tejfölt és az étkezési keményítőt keverjük simára, majd adjuk a húshoz és a babhoz, 1-2 perc alatt forraljuk vele össze.

A kész ételt finomra vágott petrezselyemmel megszórva, rizzsel vagy nokedlivel kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük