Izraeli lecsó zöld változatban - Spenóttal is tökéletes fogás a shakshuka

spenótos fetás shakshuka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ízben és színben is lehet fokozni a lecsót, például, ha minél több zöldséget teszünk bele.

A hagyományos magyar változat mellett az izraelit is nagyon szeretem, paradicsompürével, tojással - ez a shakshuka. A magyar lecsóval ellentétben, ami elbírja a jóféle házikolbászt - sőt, nekem kifejezetten hiányzik is, ha nincs benne - a shakshuka húsmentes fogás, viszont a tojás nem hiányozhat belőle.

Mi a különbség a lecsó és a shakshuka között?

Bár a magyar lecsót is gond nélkül meg lehet enni reggelire, a shakshukát főleg ilyenkor eszik, de természetesen a nap bármely szakában fogyasztható. Ahogy már írtam, a legnagyobb különbség a lecsó és a shakshuka közt, hogy előbbiben a tojás opcionális, az izraeli étel pedig paradicsomszószban sült tojás, vagyis ez a fő alkotóeleme.

A shakshukának is több változata létezik, ez most egy különleges verzió, amelyből pont a paradicsompüré hiányzik, helyette spenót a fő alapanyaga, erre kerül majd a tojás. Erőteljes, harsogó zöld színe nemcsak nagyon csábító, hanem ízben is más, mint a hagyományos változat. A spenót amellett, hogy finom, nagyon egészséges zöldség is, többek között tele van vassal. 

Shakshuka spenóttal

spenótos fetás shakshuka recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kilogramm spenót
  • 1 darab hagyma vagy póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 darab tojás
  • 1 darab paprika (kaliforniai, zöld)
  • 1 darab chilipaprika
  • 1 teáskanál római kömény
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • opcionális koriander
  • ízlés szerint petrezselyem (apróra vágva)
  • opcionális feta sajt
Recept idők

Elkészítés:

Egy serpenyőben pirítsunk római köményt, majd öntsünk rá olívaolajat. Tegyük rá az apróra vágott hagymát vagy a karikára vágott póréhagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, pár percig még pirítsuk.

Tegyük rá a paprikát, a chilit és a spenótot, pároljuk addig, amíg a spenót össze nem esik. Ekkor csináljunk benne kis mélyedéseket, majd üssük bele a tojásokat. Várjuk meg, míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája folyós marad. Ekkor szórjunk rá apróra vágott petrezselymet vagy koriandert. Tehetünk rá felkockázott feta sajtot is.

Azonnal, még forrón tálaljuk.

 Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük