Foszlós, vajas spanyol péksüti – Mallorca kedvence az ensaimada
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Bár picit időigényes az elkészítése, minden egyes ráfordított másodperc megéri, nagyon vajas és foszlós, az egyik legfinomabb péksütemény.
Az ensaimada spanyol péksütemény, különösen Mallorcán kedvelt. Felépítésében hasonló a burekhoz, tekercs alakban készítik, lehet édes és sós, de készülhet töltelék nélkül is - ahogyan az alábbi receptben is. Az ensaimada alapja kelt tészta, amelybe zsiradékot dolgoznak bele. Az eredeti receptben disznózsírt használnak, a sós változatokat érdemes azzal is kipróbálni, de ma már inkább vajjal készítik, főleg az édes verziókat.
A spanyol péksütemény elkészítése picit időigényes, többször és sokáig kel a tészta, de a formázása nem annyira bonyoult, mint első olvasásra tűnik. A vajat bele kell dolgozni a tésztába, de nem szabad túl erősen rányomni a nyújtófát, mert akkor kifolyhat, kinyomódhat belőle.
Aki szeretné, meg is töltheti a spanyol tekercset, a legnépszerűbb töltelékek közé a vanília- és csokoládékrém tartozik, de darált hússal, kolbásszal töltve akár még főételként is megállja a helyét.
Ensaimada
Hozzávalók 12 személyre
Tészta:
- 500 gramm liszt
- 160 gramm cukor
- 180 milliliter kézmeleg tej
- 2 teáskanál porélesztő
- 2 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 200 gramm vaj
Tálalás:
- 70 gramm porcukor
- 2 darab vaníliarúd
Elkészítés:
A vajat vegyük ki a hűtőből, míg előkészítjük a többi alapanyagot, mert kenhetőnek kell lennie.
A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Öntsük oda a cukrot, a tejet és az élesztőt, keverjük őket össze. Fedjük le a tálat, majd hagyjuk így 5 percig.
Ha letelt az 5 perc, adjuk hozzá a tojást, a tojássárgáját és a sót, majd kezdjük el dagasztani, ha van, géppel, ha nincs, kézzel. Előbbivel 4-5 perc alatt szép, egynemű, rugalmas tésztává áll össze, kézzel ez a folyamat tovább tart. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Formázzunk a tésztából gombócot, fedjük le, majd hagyjuk állni 45-60 percig, míg a duplájára nem kel.
Ha kész, nyújtsuk ki lisztezett felületen 50x50 cm-es vékony négyzetre. A puha vajat kenjük szét egyenletesen a tésztán. Tekerjük fel szorosan. A tekercs nyitott vége nézzen lefelé. Még egyszer nyújtsuk ki a tésztát, óvatosan, hogy a vaj ne jöjjön ki belőle, ezúttal 15x65 cm-es téglalapra. Ha kész, tekerjük fel szorosan a hosszabbik oldalától kezdve.
Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a tésztát csiga alakban. A rétegek között hagyjunk egy kis helyet, mert a tészta nőni fog. Fedjük le konyharuhával, majd hagyjuk kelni 1-2 óráig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük a tekercset 20-25 percig, míg szép aranybarna színe nem lesz.
A vaníliarudakat vágjuk félbe, kaparjuk ki belőlük a magokat, majd keverjük össze a porcukorral. Szórjuk meg vele a langyos tésztát, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images