Kiadós, nagyon sajtos lasagne hús nélkül: a rétegek közé spárga kerül

Nyomtatás
slcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Zsenge spárgából rengeteg izgalmas fogás készülhet, akár még lasagne is, amely az első kóstolás után rabul ejt.

Ha spárga, akkor a többség levesre gondol, de baconnel körbetekerve, hollandi mártással kínálva is népszerű. Ezek valóban ízletes fogások, de a zöldség sokkal több lehetőséget rejt magában.

Mivel a spárgához remekül illik a sajt, érdemes lasagne-t készíteni belőle. A rétegek közé sajtmártás, bazsalikom és petrezselyem kerül a spárga mellé. A tepsis fogás tetejét érdemes dekorálni, néhány darab spárgát vagy cukkinit rendezz el rajta. Csodás kreációkat lehet készíteni, amelyeknek már a látványától is jóllakik az ember. Ha sajtfüggő vagy, emeld a mennyiséget 5-10 dekagrammal, ez bármilyen sajt lehet, amit szeretsz, a legjobb, ha füstölttel bolondítod, plusz ízt adhatsz így az ételhez.

Spárgás lasagne

slct

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 80 dekagramm zöld spárga
  • 1 darab cukkini
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 12 darab lasagna-tésztalap
  • 15 dekagramm sajt
  • 5 dekagramm vaj
  • só és bors ízlés szerint

Sajtmártás:

  • 6 dekagramm vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 7 deciliter tej
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 5 dekagramm parmezán sajt
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A spárgákat tisztítsuk meg, a végeiket vágjuk le, a többi részét hagyjuk egyben. Sós, gyöngyöző vízben főzzük 5 percig, utána tegyük hideg vízbe és csöpögtessük le.

A megtisztított cukkinit karikázzuk fel és ugyanúgy, mint ahogy a spárgával is tettük, 5 perce dobjuk gyöngyöző vízbe, majd hidegbe, végül csöpögtessük le.

A bazsalikomot és a petrezselymet mossuk meg és vágjuk finomra.

A mártáshoz a vajat olvasszuk fel, utána szórjuk rá a lisztet, keverjük el, közben öntsük fel a tejjel, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Amikor a mártás felforr, keverjük bele a reszelt parmezánt, 2-3 perc alatt főzzük sűrűre.

Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, majd kezdjük el a rétegezést: a tésztára helyezzünk spárgát, locsoljuk meg a mártással, szórjunk rá petrezselymet és bazsalikomot, fedjük be tésztával, majd addig ismételjük a folyamatot, míg a tészta el nem fogy. A lasagne tetején szépen rendezzük el a cukkinit és egy kevés spárgát, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-40 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon