Kiadós, nagyon sajtos lasagne hús nélkül: a rétegek közé spárga kerül

slcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Zsenge spárgából rengeteg izgalmas fogás készülhet, akár még lasagne is, amely az első kóstolás után rabul ejt.

Ha spárga, akkor a többség levesre gondol, de baconnel körbetekerve, hollandi mártással kínálva is népszerű. Ezek valóban ízletes fogások, de a zöldség sokkal több lehetőséget rejt magában.

Mivel a spárgához remekül illik a sajt, érdemes lasagne-t készíteni belőle. A rétegek közé sajtmártás, bazsalikom és petrezselyem kerül a spárga mellé. A tepsis fogás tetejét érdemes dekorálni, néhány darab spárgát vagy cukkinit rendezz el rajta. Csodás kreációkat lehet készíteni, amelyeknek már a látványától is jóllakik az ember. Ha sajtfüggő vagy, emeld a mennyiséget 5-10 dekagrammal, ez bármilyen sajt lehet, amit szeretsz, a legjobb, ha füstölttel bolondítod, plusz ízt adhatsz így az ételhez.

Spárgás lasagne

slct

Hozzávalók 4 személyre:

Alap:

  • 80 dekagramm zöld spárga
  • 1 darab cukkini
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 12 darab lasagna-tésztalap
  • 15 dekagramm sajt
  • 5 dekagramm vaj
  • só és bors ízlés szerint

Sajtmártás:

  • 6 dekagramm vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 7 deciliter tej
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 5 dekagramm parmezán sajt
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A spárgákat tisztítsuk meg, a végeiket vágjuk le, a többi részét hagyjuk egyben. Sós, gyöngyöző vízben főzzük 5 percig, utána tegyük hideg vízbe és csöpögtessük le.

A megtisztított cukkinit karikázzuk fel és ugyanúgy, mint ahogy a spárgával is tettük, 5 perce dobjuk gyöngyöző vízbe, majd hidegbe, végül csöpögtessük le.

A bazsalikomot és a petrezselymet mossuk meg és vágjuk finomra.

A mártáshoz a vajat olvasszuk fel, utána szórjuk rá a lisztet, keverjük el, közben öntsük fel a tejjel, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Amikor a mártás felforr, keverjük bele a reszelt parmezánt, 2-3 perc alatt főzzük sűrűre.

Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, majd kezdjük el a rétegezést: a tésztára helyezzünk spárgát, locsoljuk meg a mártással, szórjunk rá petrezselymet és bazsalikomot, fedjük be tésztával, majd addig ismételjük a folyamatot, míg a tészta el nem fogy. A lasagne tetején szépen rendezzük el a cukkinit és egy kevés spárgát, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-40 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük