20 perces tejszínes-sonkás tészta: zsenge borsóval még finomabb
A pompás tésztás fogás gyorsan az asztalra kerül, bőséges, ízletes étel, mely után mind a tíz ujjadat megnyalod.
Villámgyorsan készül ez a tavaszi, üde tészta, amelyben a friss, roppanós spárga a főszereplő! Nagyon egyszerű és gyors a recept, így kezdőként is bátran nekiállhatsz, és akár egy fárasztó nap után is összedobhatod.
A tészta a spárgával együtt fő puhára, így tényleg minimális vele a munka, a szósz pedig pár perc alatt összeállítható. Fontos, hogy magas zsírtartalmú tejszínnel dolgozz – én habtejszínnel szoktam –, az szépen besűrűsödik, nem lesz darabos, inkább selymes és krémes.
Hogy még frissebb legyen az összhatás, citromhéj- és lé is kerül a szószba, ezt nem érdemes kihagyni belőle!
A spárgát készítsük elő: a fás végeket törjük le, ahol megtörik, arra nem lesz szükségünk. A maradékot vágjuk kb. 5 centis darabokra.
A tésztát bő, sós vízben főzzük al dentére a csomagoláson található utasítás szerint, és dobjuk mellé a spárgát is. Ha kész, merjünk ki a főzővizéből egy fél bögrényit, majd szűrjük le, csöpögtessük le. (A spárgára nézzünk rá, a vastagságától függően kevesebb idő is elég lehet neki, mint a tésztának, kb. 8 percre van szüksége.)
Közben egy nagyobb lábasban vagy mélyebb serpenyőben melegítsük össze a tejszínt, a citromhéjat, citromlevet. Mikor picit sűrűsödött, adjuk hozzá a vajat, majd ha elolvadt, kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
Forgassuk bele a szószba a tésztát és a spárgát is, ha szükséges, adjunk hozzá a félretett főzővízből is.
Parmezánnal megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu