Krumplis curry melengető fűszerekkel: tartalmas fogás kevés munkával
Curry nem csak hangzatos alapanyagokból készülhet: krumpli és répa is lehet az alapja ennek a tartalmas és izgalmas fogásnak, ha tudod, hogyan fűszerezd.
A palak chicken, avagy a spenótos csirke egy indiai curry, amelyben a hús joghurtos-fűszeres pácban áll, majd spenótos szószban fő készre. Ízeiben hihetetlenül izgalmas és összetett fogás, ráadásul nem tudunk ennél jobb módot a spenót felhasználására.
Mind a pác, mind a szósz nagyon fűszeres, de nem kell tőle megijedni, a végére szépen összeállnak a különböző aromák, tökéletes egységet alkotnak. Szerencsére egyik hozzávaló sem túl különleges vagy nehezen beszerezhető, a legtöbb üzletben elérhetők ezek a fűszerek, garam masalát pedig ázsiai boltban biztosan találsz.
Bár alapvetően combbal szokás készíteni ezt az ételt, nyugodtan használhatod a csirke más részeit is, mellből még hamarabb elkészül.
Készítsük elő a húshoz valókat: a hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk durvára, a chilit karikázzuk össze. Tegyük őket a gyömbérrel együtt egy aprítógépbe, majd dolgozzuk szinte pépessé. Az így kapott zöldségpépet keverjük össze a joghurttal, sóval és borssal, majd forgassuk bele a csirkecombokat. Fedjük le, tegyük a hűtőbe 1 órára.
A spenótot tisztítsuk meg, majd tegyük forrásban lévő vízbe 2 percre. Utána szűrjük le, tegyük rögtön hideg vízbe. Ha lehűlt, tegyük turmixgépbe, majd pürésítsük.
Az olajat és a vajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd dobjuk rá az egész fűszereket. Addig pirítsuk őket, míg illatozni nem kezdenek. Adjuk hozzá a fűszeres joghurtba pácolt csirkecombokat, majd 2 perc után a chiliport, kurkumát, koriandert, sűrített paradicsomot is. Adjunk hozzá 120 ml vizet, várjuk meg, míg forrásnak indul, fedjük le, majd alacsony lángon főzzük 10-12 percig.
Ekkor adjuk hozzá a spenótpürét, a garam masalát és a szerecsendiót is. Amikor forr, kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk. Fedő alatt, alacsony lángon főzzük még addig, míg a combok teljesen megpuhulnak és átfőnek.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu