Egészséges és tápanyagdús spenótos rántotta: tejszíntől lesz még krémesebb
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Tej helyett keverj tejszínt a rántottához, sokkal krémesebb és tartalmasabb lesz úgy, főleg, ha zöldséggel is dúsítod.
Nem is tudom, hányféle spenótos ételt készítek rendszeresen, amennyire nem szerettem gyerekkoromban a spenótnak hívott főzeléket, annyira imádom mostanában a sokféleképpen felhasználható, gyönyörű, mélyzöld színű zöldséget. A spenót nagyon egészséges, tele van vassal, valamint A- és K-vitaminnal.
Szezonon kívül nyugodtan használj mirelitet. Ha nincs ötleted, miket készíts belőle, akkor itt adunk néhány receptötletet. Szuper kiegészítője rakottasoknak, tölteléke lehet sós süteményeknek, de egy olyan egyszerű tojásételt is feldob, mint a rántotta. A tejtermékek, a kicsit sós, lágyabb sajtok is jól illenek hozzá, ahogy ennél a spenóttal és fetával töltött gombánál is megtapasztalhatod.
Ahogy írtuk, egy egyszerűbb rántottát is feldob, amelyet készíthetsz még krémesebbre, ha tejszínt is adsz hozzá, de ha zsírszegényen szeretnéd, akkor nyugodtan hagyd ki belőle.
Spenótos rántotta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 gramm bébispenót
- 8 darab tojás (L-es)
- 1.5 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 3 evőkanál vaj
- 100 milliliter tejszín
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Ha nem kapunk salottahagymát, nyugodtan készülhet vöröshagymából is. A spenótot is vágjuk össze. Egy nagyobb tálban verjük fel a tojásokat, sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben melegítsünk fel 3 evőkanál vajat, tegyük bele a hagymákat, és pároljuk üvegesre nagyjából 3-5 perc alatt. Adjuk hozzá a spenótot, ha kell, picit sózzuk, és várjuk meg, amíg kicsit összeesik. Öntsük hozzá a tojásokat, és forgassuk úgy a serpenyőt, hogy az alját teljesen befedje a tojásos keverék. Várjuk meg, amíg a széle kicsit megpirul, majd egy spatulával aprítsuk fel a masszát. Ha szeretnénk krémesebbre, ebben a fázisban öntsük hozzá a tejszínt, várjuk meg, amíg összemelegszik a tojással, és azonnal, forrón tálaljuk.
Fotó: Getty Images