Selymes sajtkrémleves friss spenóttal dúsítva – A színe is gyönyörű lesz

spenótossajtleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejszíntől nagyon krémes, a sajttól karakteres, a spenóttól látványos lesz az egyszerű, de isteni krémleves.

Ez az isteni, laktató krémleves főételként is megállja a helyét, olyan ízletes és sűrű, hogy tökéletes vacsora vagy könnyed ebéd lehet, főleg, ha még kruton is van hozzá. A spenót és a sajt mellé tejszín és alaplé kerül, illetve egy vajas-lisztes sűrítést is kap a leves, úgyhogy már egy tányérnyi eltelít belőle. 

Friss és fagyasztott spenót is használható hozzá - szezontól függően -, ha utóbbiból készül, mindenképpen ki kell előre olvasztani, illetve alaposan le kell csöpögtetni, mielőtt a hagymához kerülne. A csípős vöröshagyma helyett a könnyedebb, lágyabb, picit édeskésebb póréhagyma gazdagítja a levet, sokkal kellemesebb lesz így az összhatás. 

Sajtok közül a karakteres gruyere dominál, ez a tehéntejből készült, félkemény svájci sajt egyszerre édes és sós, érlelt, kicsit diós aromával bír, nagyon összetett az ízvilága, ezért nem kell belőle túl sok, már kevés is érződni fog a levesben.

Spenótos sajtkrémleves

spenótossajtleves2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 evőkanál vaj
  • 2 darab póréhagyma
  • 300 gramm spenót
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 liter alaplé
  • 250 milliliter tejszín
  • 120 gramm gruyere sajt
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csipet szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A póréhagymákat tisztítsuk meg, mossuk meg, majd vágjuk karikákra a zöld és a fehér részét is.

A vajat olvasszuk meg egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. 7-8 percig dinszteljük, míg puha nem lesz. 

Adjuk hozzá a spenótot, kevergessük, míg össze nem esik. Ha fagyasztottat használunk, olvasszuk ki felhasználás előtt, majd csöpögtessük le, mielőtt a hagymához adnánk.

Szórjuk rá a lisztet, 1 percig kevergessük, végül öntsük fel az alaplével. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, majd gyöngyözve főzzük 5 percig. 

Vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük, ízlés szerint lehet teljesen selymes, de maradhat picit darabos is. 

Tegyük vissza a levest közepes lángra, keverjük bele a tejszínt, ha forr, adjuk hozzá a reszelt sajtot kisebb adagokban, végül sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük