Quinoával és friss spenóttal töltött paradicsom: sütőben sül aranybarnára
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
A legfinomabb gyümölcskenyér: az ünnepi asztalon is megállja a helyét
Gyors, mézeskalácsos muffin: krémmel is megkoronázhatod
Vaníliás tejpuncs téli estékre: krémes kortyolnivaló rummal
Szaftos, sajtos fasírtgolyók: sütőben sülnek aranybarnára
Így használd a fahéjat immunerősítésre: igazi csodaszer
A bazsalikomos pesto gondoskodik a töltelék szaftosságáról, de az ízéhez is sokat hozzáad a friss zöldfűszeres, kesudiós szósz.
Isteni vegetáriánus recept, ráadásul az így készült töltött paradicsom egy-két apró változtatással a vegánok kedvence is lesz. A töltelék alapja az egészséges quinoa, a friss bébispenót és a kesudiós bazsalikompesto. Utóbbihoz kell egy kis parmezán is, de a vegánok ezt nyugodtan lecserélhetik élesztőpehelyre. A töltött paradicsomok tetejét bőven megszórhatjuk sajttal, de ez el is hagyható, helyette a paradicsom kalapját is rátehetjük.
A quinoa igazi szuperélelmiszer, nem egyszer áradoztunk már róla: a quinoa teljes fehérje, vagyis minden szükséges aminosavat tartalmaz, ezért nagy kincs a vegetáriánusok és vegánok számára. Szuper antioxidáns, gyulladáscsökkentő, magas a rosttartalma, miközben gluténmentes, így sokaknak lehet jó alternatíva.
Töltött paradicsom
Hozzávalók 6 személyre
Töltelék:
- 180 gramm quinoa
- 4 evőkanál alaplé/víz
- 1 fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 140 gramm bébispenót
- ízlés szerint só, bors
Pesto:
- 50 gramm friss bazsalikom
- 75 gramm kesudió
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál parmezán/élesztőpehely
- 2 evőkanál citromlé
- ízlés szerint só, bors
- 80 milliliter mandulatej
Paradicsom:
- 6 nagy darab paradicsom
Elkészítés:
A quinoát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint.
Amíg fő a quinoa, kockázzuk össze a hagymát, dobjuk egy serpenyőbe, majd 3-4 evőkanál alaplében kezdjük el dinsztelni. Kb. 8-10 perc kell neki, mire puha lesz.
Közben készítsük el a pestót: tegyük az összes hozzávalót egy aprító- vagy turmixgépbe, majd pürésítsük le.
Ha a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszerkeveréket. Pár percig dinszteljük. Adjuk hozzá a bébispenótot, a főtt quinoát és a pestót. Alaposan keverjük össze a hagymás alappal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 2-3 percig főzzük, míg a spenót össze nem esik és a pesto be nem vonja mindenhol a quinoát.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A paradicsomokat mossuk meg, a tetejüket vágjuk le. Egy kiskanál segítségével óvatosan vájjuk ki a belsejüket, vigyázzunk, ne lyukasszuk át a paradicsom héját.
A tölteléket osszuk szét egyenlően a 6 paradicsom között, majd tegyük vissza rájuk a tetejüket, vagy szórjuk meg őket plusz parmezánnal.
Egy tepsibe vagy jénaiba öntsünk egy kis vizet vagy alaplevet, hogy a paradicsomok ne ragadjanak le. Tegyük a töltött paradicsomokat a jénaiba, majd 30 percig süssük őket. Hagyjuk őket hűlni pár percig, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Getty Images