Parmezános bundában sült karajszelet - Omlós és ízletes lesz a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szerencsére van élet a csirkemellen túl, a karaj a sertés legsoványabb része, így tökéletes alternatíva, ha unod a szárnyast.
Még az is szereti a karajt, aki amúgy nem rajong a sertéshúsért, mert túl zsírosnak találja, hiszen ez a legszárazabb része. Nem véletlen, hogy a vasárnapi rántott hús is legtöbbször karajból készül. Nem olyan száraz, mint a csirke, mégsem érzed azt, hogy megetted a heti zsírmennyiséget.
A kis zsírtartalom miatt óvatosan kell sütni, hogy ne száradjon ki. Azt, hogy a karajt olajban vagy zsírban készíted, döntsd el ízlésednek megfelelően, de utóbbival biztosan szaftosabb lesz.
Nem csak rántani lehet a karajt, mustáros-tejfölös szószban is meg tudod sütni, úgy is mennyei lesz. Ha pedig egyben szeretnéd készíteni, akkor vond be izgalmas fokhagymás-mézes ragacsos páccal, csak be kell tolni a sütőbe és nincs vele több dolgod. Ha mégis a bundás verziót kedveled, akkor érdemes egy kicsit változtatni rajta, a lisztet hagyd el és a zsemlemorzsába keverj parmezánt is.
Sült karaj parmezános bundában
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál víz
- 50 gramm zsemlemorzsa
- 1 teáskanál bazsalikom (szárított)
- 50 gramm parmezán (reszelt)
- 4 szelet karaj
- sütéshez olaj vagy zsír
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy kisebb tálban verjük fel a tojást és a vizet. Egy másik tálban keverjük össze a zsemlemorzsát, a bazsalikomot és a parmezánt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A karajokat - ha kell, klopfoljuk - először mártsuk bele a tojásba, majd a zsemlemorzsás keverékbe. Jól nyomkodjuk rá a panírt, akár kétszer is.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat és süssük meg a húsokat, minden oldalukat nagyjából 2 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Ekkor tegyük őket a tepsire, majd a sütőbe, süssük még 18 percig.
Fotó: Getty Images