Sült kolbász úgy, ahogy az angolok szeretik: hagymamártással locsolják meg

kcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sült kolbász nem csak a magyar gasztronómiában kedvelt, az angolok is nagyon szeretik, igaz, ők kenyér helyett krumplipürével és hagymamártással kínálják.

A kolbász készülhet grillen, serpenyőben és sütőben sütve. Mi, magyarok kenyérrel és savanyúsággal szeretjük a legjobban, de nincs ez így a világ minden táján, a britek például hagymamártással nyakon öntve fogyasztják.

Az angolok olyannyira szeretik a sült kolbászt, hogy a napot is szívesen indítják vele, az sem számít, ha nagyon nehéz a gyomornak, mellé pedig paradicsomos bab, sült gomba és tojás is kerül. Népszerű még a britek körében, hogy a pirosra sült kolbász mellé krumplipüré és zöldborsó kerül, az egészet pedig ízletes hagymamártással tálalják.

Sült kolbász hagymamártással

kct

Hozzávalók 6 darabhoz

Alap:

  • 6 darab kolbász
  • kevés olaj (opcionális)

Hagymamártás:

  • 2 evőkanál vaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dl alaplé vagy víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál tejszín
  • kevés balzsamecet
  • 200 g zöldborsó
Recept idők

Elkészítés:

A kolbászokat serpenyőben süssük meg, ha szükséges, egy kevés olajat adjunk hozzá.

Abba a serpenyőbe, amelyben a kolbász sült, tegyük bele a vajat, olvasszuk fel, majd dobjuk rá a vékonyan felszeletelt hagymát és dinszteljük meg. Amikor a hagyma szépen megpirult, szórjuk rá a cukrot és karamellizáljuk, utána a lisztet is keverjük hozzá, kicsit pirítsuk, majd öntsük fel vízzel vagy alaplével. A hagymamártást fűszerezzük sóval, borssal és zúzott fokhagymával.

A mártást alacsony láng felett sűrítsük be, kevergessük, közben adjuk hozzá a mustárt, tejszínt, a balzsamecetből 1-2 löttyintést.

A zöldborsót dobjuk forrásban lévő sós vízbe, 3-5 perc alatt főzzük készre.

A kolbászt kínáljuk krumplipürével, borsóval és a hagymamártással nyakon öntve.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük