Tartalmas portugál csirkeragu: szaftos egytálételt mutatunk
A portugál csirkeragu titka a fűszeres pácban és a grillezett, füstös ízű pritaminpaprikában rejlik.
Ez a mártás, amellett, hogy könnyű elkészíteni, megannyi ételnek is remek kiegészítője vagy éppen alapja lehet. Ráadásul ez nem pusztán egy sima paradicsomos szósz, hanem ez maga a fűszeres mennyország.
A paradicsom fajtája teljesen ránk van bízva, amihez aztán fokhagymát, friss majoránnát és rozmaringot, sót, illetve borsot adunk, hogy teljessé tegyük.
A kész paradicsommártást jól zárható tárolóedényben vagy tasakban le is fagyaszthatjuk, így mindig lesz otthon friss paradicsompüré, amiért így már nem kell a boltba szaladgálnunk.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A paradicsomokat vágjuk félbe, majd tegyük őket egy tepsibe (30x40 cm), majd locsoljuk meg a megadott olívaolaj felével. Fontos, hogy a paradicsomok a vágott felükkel felfelé nézzenek, hogy ne éghessenek meg a tepsiben.
Aprítsuk fel a fokhagymát, majd szórjuk meg vele a paradicsomokat. Ezután mehetnek rá a fűszerek is: a rozmaring- és majoránnaszálak 2-3 cm-es darabokra vagdosva. Végül az egészet locsoljuk meg a maradék olívaolajjal. Sózzuk és borsozzuk meg a paradicsomokat, majd mehetnek is a sütőbe. Kb. 20-25 percig süssük a paradicsomokat, amíg szépen megpuhulnak.
Ha elkészültünk, vegyük ki a sütőből és tegyük félre hűlni. Ez kb. 20-30 percet vesz igénybe.
A kihűlt paradicsomokat borítsuk egy nagy szűrőbe és passzírozzuk át. A héj fennakad a szűrőn a magokkal együtt, a húsa azonban szépen átpréselődik a szűrőn.
A kész mártást tehetjük üvegekbe vagy fagyasztásra alkalmas tárolóba is, hogy későbbre is legyen belőle.
Ebből a paradicsommennyiségből kb. 500 ml mártás készíthető.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu