Készíts sültparadicsom-mártást: ragukhoz és húsokhoz is tökéletes

Nyomtatás
sultparadicsom-martas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A paradicsomból rengetegféle étel készíthető, például mártás is. Ezúttal egy sültparadicsom-szószt mutatunk, ami remekül passzol padlizsános ételekhez, lecsóhoz, vagy akár rizottóhoz is.

Ez a mártás, amellett, hogy könnyű elkészíteni, megannyi ételnek is remek kiegészítője vagy éppen alapja lehet. Ráadásul ez nem pusztán egy sima paradicsomos szósz, hanem ez maga a fűszeres mennyország.

A paradicsom fajtája teljesen ránk van bízva, amihez aztán fokhagymát, friss majoránnát és rozmaringot, sót, illetve borsot adunk, hogy teljessé tegyük.

Tipp

A kész paradicsommártást jól zárható tárolóedényben vagy tasakban le is fagyaszthatjuk, így mindig lesz otthon friss paradicsompüré, amiért így már nem kell a boltba szaladgálnunk.

Sültparadicsom-mártás

sultparadicsom-martas

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1.5 kg paradicsom (érett)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál friss rozmaring
  • 1 szál friss majoránna (elhagyható)
  • 3 ek. olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 

A paradicsomokat vágjuk félbe, majd tegyük őket egy tepsibe (30x40 cm), majd locsoljuk meg a megadott olívaolaj felével. Fontos, hogy a paradicsomok a vágott felükkel felfelé nézzenek, hogy ne éghessenek meg a tepsiben.

Aprítsuk fel a fokhagymát, majd szórjuk meg vele a paradicsomokat. Ezután mehetnek rá a fűszerek is: a rozmaring- és majoránnaszálak 2-3 cm-es darabokra vagdosva. Végül az egészet locsoljuk meg a maradék olívaolajjal. Sózzuk és borsozzuk meg a paradicsomokat, majd mehetnek is a sütőbe. Kb. 20-25 percig süssük a paradicsomokat, amíg szépen megpuhulnak. 

Ha elkészültünk, vegyük ki a sütőből és tegyük félre hűlni. Ez kb. 20-30 percet vesz igénybe.

A kihűlt paradicsomokat borítsuk egy nagy szűrőbe és passzírozzuk át. A héj fennakad a szűrőn a magokkal együtt, a húsa azonban szépen átpréselődik a szűrőn. 

A kész mártást tehetjük üvegekbe vagy fagyasztásra alkalmas tárolóba is, hogy későbbre is legyen belőle.

Ebből a paradicsommennyiségből  kb. 500 ml mártás készíthető.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon