Krémes, vajas mártás húsok mellé: a kapribogyó a lelke

kapribogyo-martas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kapribogyó, amely valójában egy virágbimbó, amilyen parányi, olyannyira kitűnő ízesítője szárnyasoknak, halaknak és salátáknak is egyaránt. Ráadásul igen ízletes mártást is készíthetsz belőle.

Aki evett már kapribogyót szedést követően, az tudja, hogy ez egy igen fanyar ízű, kicsit csípős, bogyós termés. Éppen ezért, mielőtt kereskedelmi forgalomba hoznák azt, legalább egy hétig sós vízben áztatják, vagy ecetes vízben pihentetik. Az üzletek polcain is általában sós, ecetes vagy olajos lében elrakva vásárolható meg, hiszen úgy lesz csak fogyasztható íze. 

Érdekessége még a kapribogyónak, hogy hamisítják is. Termése ugyanis egy laikus számára könnyedén összetéveszhető a mocsári gólyahírrel és a sarkantyúvirággal is, de még akár a medvehagyma kaprival is összetéveszthető. 

A kapribogyó fogyasztásának egyébként kifejezetten jó élettani hatásai vannak: étvágyat csinál és serkenti az emésztést is. Az alábbi mártást főleg a német konyhában készítik előszeretettel az úgynevezett Königsbergi húsgombóchoz.

Kapribogyómártás

kapribogyo-martas

Hozzávalók 4 adaghoz

A főzőléhez:

  • 1 liter víz
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 3 szem fekete bors
  • 1 kk
  • 1 db babérlevél

A mártáshoz:

  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 2 ek kapribogyó
  • 0.5 db citrom leve
  • 0.5 kk mustár
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet cukor
  • só és fehér bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A mártáshoz készítsünk főzőlevet. A főzőlé titka, hogy húsgombócokat főzünk ki benne, ettől kap egy húsos alapízt is a lé, amelyből majd a mártás készül. (Ha nem főznénk húsgombócokat, használjunk kész alaplevet.)

A léhez 1 liter vizet tegyünk fel főni. Tegyünk bele fél fej vöröshagymát, 3 szem fekete borsot, egy kávéskanál sót és egy babérlevelet, majd főzzük össze kb. 10 perc alatt. Ezután főzzük ki benne az ízt adó húsgombócokat, ami kb. 20 percet vesz igénybe. A húsgombóc bármilyen típusú húsból készülhet, és itt találtok hozzá egy könnyű receptet.

Ha a húsgombócokat kifőztük a lében, késznek nyilváníthatjuk a mártás alaplevét. Szűrjük le és tegyük félre hűlni. 

A következő lépésben hevítsük fel a vajat, majd futtassuk meg rajta a lisztet. Utána öntsük fel fél liter szűrt alaplével, tegyük bele a kapribogyókat, a citromlevet és a mustárt, majd pár percig forraljuk őket együtt. 

Ezalatt a tojássárgáját egy kisebb tálban vagy csészében keverjük el egy kevés mártással. Ha ez is kész, adjuk hozzá az egészet a mártáshoz. 

Végül, utolsó simításként következik a mártás ízesítése: ehhez cukrot, sót és borsot használjunk, mindenből ízlés szerinti mennyiségben. Ha az íze még kívánna egy kis citromlevet, nyugodtan tegyünk bele. Ha teljesen kész a mártás, forralni már nem szabad, de rámelegíteni igen. 

A mártást akár a kifőtt húsgombóc mellé, akár salátához is tálalhatjuk.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük