Isteni, cukorszirupba forgatott fánk: a farsangi kedvenc sütőben készül
Az ínycsiklandó, fényes mázzal bevont fánk a sütőben sül, így nem fog olajszagban úszni a lakás.
Lassan vége a farsangnak, de ez nem jelenti azt, hogy máskor ne lehetne fánkot sütni. A levegős, kelt tésztás finomság az év bármelyik szakában megállja a helyét, bármikor jólesik. Bár a szalagosnak és a csörögének nincs párja, érdemes esélyt adni más nemzetek fánkreceptjeinek is, a francia beignet le fog venni a lábadról.
Bár eredetileg ez is olajban sül, sütőben is elkészíthető, úgy picit könnyedebb lesz. A tésztájába vaj és író is kerül, így nagyon puha és foszlós lesz, csak szeretni lehet.
Ha felpörgetnéd a kelesztés hosszadalmas folyamatát, a tésztát tedd forró, de lekapcsolt sütőbe, úgy gyorsabban megnő.
Egy mély tálban keverjük össze a langyos vizet, a cukrot és a porélesztőt, tegyük félre 10 percre.
Mikor habos a felszíne, adjuk hozzá a tojást, írót, az olvasztott vajat, a sót és a vaníliát. Kezdjük el adagolni a lisztet, miközben dagasztjuk. (Ezt tehetjük géppel is.) Lehet, hogy picit kevesebbre, de lehet, hogy többre lesz szükség, úgyhogy fokozatosan dolgozzuk bele a lisztet. Ha összeállt gombóccá, még dagasszuk 5 percig. Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd tegyük félre 1 órára, míg a duplájára nem nő.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát kb. fél centi vastagra, majd vágjunk belőle 5x5 centis négyzteket. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire (2-3 tepsi is kell), hagyjunk köztük bőven helyet. Fedjük le őket konyharuhával, majd tegyük meleg helyre 30 percre, vagy míg a duplájukra nem nőnek.
Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A fánkok tetejét kenjük le tejjel, majd tegyük az első tepsivel a sütőbe 10-12 percre, míg aranybarna nem lesz. Süssük meg a többi fánkot is. Hagyjuk őket picit hűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu