Mézes granola magvakkal és aszalt gyümölcsökkel: rostdús napindító
Mandula helyett dióval, kesuval, pisztáciával is gazdagíthatod, nyugodtan alakítsd ízlés szerint a receptet.
Ha szeretnéd valamilyen rostdús, finom reggelivel indítani a napot, ez a sütőben sült zabpehely a legjobb választás. Ha nem kedveled annyira a zabkása műfaját, akkor is teszteld le ezt a receptet, a zabpehelynek teljesen más állaga lesz a sütőben, szinte egy szeletelhető süteményt kapsz végeredményül.
Mivel a zabnak viszonylag semleges az íze, nagyon fontosak a kiegészítők: méz, pürésített banán, fahéj, vanília és rengeteg gyümölcs gazdagítja az alapot. Utóbbiból bármilyet használhatsz, szezonjában bogyós gyümölcsökkel érdemes feldobni, de mehet bele apróra kockázott alma, körte, barack, banán is. Ha mirelit gyümölccsel dolgozol, kiolvasztás nélkül keverd a masszába. Ha pedig még tovább álmodnád, csokichipset is forgathatsz bele, úgy igazi desszertélményt kapsz.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 23x23 centis sütőtálat vagy jénait.
Keverjünk össze minden nedves hozzávalót egy nagy tálban, a vajat olvasztva adjuk hozzá. Utána forgassuk bele a száraz hozzávalókat, végül az összedarabolt gyümölcsöt. Öntsük a masszát az előkészített tálba, szórjunk a tetejére diót.
Toljuk a sütőbe kb. 30-35 percre, akkor jó, amikor szilárd, de a közepe még picit puha. Hagyjuk picit hűlni, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu