10 szuper recept illatos sütőtökből: akár még desszert is készülhet belőle
Az őszi, téli szezon sztárja a sütőtök. A tökféle izgalmas alapanyag, hisz szerény és ínyenc fogások is bőven készíthetők belőle.
Minimális munkával készül a krémes, fűszeres sütőtöklekvár, ami kenyérre vagy kalácsra kenve is mennyei, de sütikbe is töltheted, vagy akár húsok mellé is kínálhatod. A lelke a fahéj és a narancs, ezektől lesz nagyon illatos, így rögtön ünnepi hangulatot varázsol a lakásba.
A sütőtök előkészítésével meggyűlhet a gondod, de ebben a cikkben összeszedtük, hogyan tudod megpucolni könnyedén. Ha pedig a hámozással megvagy, már tényleg szinte semmi munkával készítheted el a lekvárt. Arra figyelj, hogy ne hagyd magára, időnként keverd meg, nehogy leégjen, ahogy sűrűsödik.
Légmentesen lezárva, a hűtőben nagyjából 1 hónapig áll el a kész lekvár.
A sütőtököt hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. A narancs héját zöldséghámozó segítségével szedjük le, lehetőleg minél kevesebb fehér, kesernyés rész maradjon rajta.
Tegyük egy lábasba az összes hozzávalót, majd közepes lángon, forrásig melegítsük. Ekkor vegyük lejjebb a lángot, majd gyöngyözve 25-30 percig főzzük, míg a sütőtök megpuhul. Párszor keverjük át.
Ekkor húzzuk le a tűzről, vegyük ki belőle a narancshéjat és a fahéjrudakat, majd botmixerrel pürésítsük a sütőtököt.
Tegyük vissza alacsony lángra, majd kevergetés mellett főzzük 20 percig. Mikor már jó sűrű, húzzuk le a tűzről, és forrón öntsük befőttesüvegbe. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu