Fűszeres sütőtökkenyér egyszerűen: dió kerül a puha tésztába
A sütőtökkenyér a banánkenyér mintájára készül: ugyanolyan szaftos, fűszeres és végtelenül egyszerű.
A sütőtök az ősz egyik klasszikus és már-már megunhatatlan termése. Levesek, főételek, köretek és sütemények tucatjait ihlette már meg. Ezúttal egy sütőtökös sütireceptet mutatunk, ami banánnal és őszi fűszerkeverékkel készül.
Ez egy igazi kevert süti, ami fél óra alatt a keverőtálból a tányérodra kerül. Kevés hozzávalós, könnyen elkészíthető, ráadásul egyszerű recept, hogyha a sütőtököt szeretnéd egy kicsit megbolondítani.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy kisebb méretű sütőtöknek kb. a felét süssük meg a sütőben, egy közepes méretű tepsiben: a tököt vágjuk 3-4 darabra, tegyük a tepsibe, öntsük alá 3 dl vizet, majd fedjük le alufóliával. Kb. 20 perc alatt megpuhul. Pürésítsük le.
Egy másik, 20x20 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük simára az olajat, a sütőtökpürét, a pépesített banánt, a fűszereket és a barna cukrot. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük össze alaposan, hogy csomómentes legyen.
A kész tésztát kanalazzuk bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. 180 fokon süssük a tésztát 30 percig. Tűpróbával igazoljuk, hogy a tészta közepe megsült-e.
A kész süteményt tegyük hűtőrácsra.
Készítsük el a krémet: az előzőleg behűtött tejszínhabot vagy kókuszkrémet verjük fel.
Főzzünk le egy rövid kávét, például ristrettót. Óvatosan keverjük a habhoz a kávét, majd kenjük a süti tetejére.
Tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk hűlni kb. 15 percig. Ezután vágjuk fel, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors