Házi fahéjas csiga a nagyi receptje szerint: így lesz tökéletes a kelt tészta
Nem feltétlenül kell a boltba menned, ha igazán finom péksütire vágysz: a házi fahéjas csiga amellett, hogy omlós és puha, biztos, hogy mentes az adalékanyagoktól.
Ha szereted a foszlós tésztás, klasszikus fahéjas csigát, akkor imádni fogod a svédek pihe-puha kardamomos péksütijét is. Ez lényegében csak fűszerezésében – és sok esetben formázásában – tér el a hagyományostól, de nyugodtan feltekerheted és alakíthatod úgy, mint az általunk ismert csigát, az ízén ez mit sem változtat.
A kardamom a péksüti tésztájában és töltelékében is helyet kap, így egyértelműen a melegítő fűszer dominál benne. Ahogy sülnek a csigák, isteni illat lengi majd be a konyhát, úgyhogy már csak emiatt is érdemes elkészíteni!
A tejet és a vajat melegítsük össze egy kis lábasban. Várjuk meg, míg a vaj elolvad, majd vegyük le a tűzről.
A lisztet, a cukrot, az élesztőt, a kardamomot és a sót keverjük össze egy tálban. Öntsük rá a kézmeleg tejes keveréket, majd keverjük össze. Borítsuk a tésztát enyhén lisztezett felületre, majd dagasszuk 7-10 percig, míg sima felületű gombócot nem kapunk.
Tegyük egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd hagyjuk kelni 1 óráig, vagy míg a duplájára nem nő.
A töltelék hozzávalóit keverjük alaposan össze.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kb. fél centi vastag téglalappá. A tölteléket oszlassuk el a tésztán.
Tekerjük fel szorosan a tésztát, mint a csigát, vagy formázzuk meg belőle a klasszikus kanelbullarformát, ehhez itt találunk videót. Ha csigákat készítünk, akkor a feltekert tésztát vágjuk ujjnyi vastag szeletekre.
Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le konyharuhával, majd hagyjuk kelni még 45-60 percig.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A csigák tetejét kenjük le felvert tojással, majd szórjuk meg őket cukorgyönggyel.
Tegyük őket a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarnára nem sül a tészta.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu