Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket

3
Nyomtatás
kardamomos-csiga2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nagyon illatos és foszlós a svéd kardamomos csiga, és az elkészítése sem nagy ördöngösség, bátran állj neki!

Ha szereted a foszlós tésztás, klasszikus fahéjas csigát, akkor imádni fogod a svédek pihe-puha kardamomos péksütijét is. Ez lényegében csak fűszerezésében – és sok esetben formázásában – tér el a hagyományostól, de nyugodtan feltekerheted és alakíthatod úgy, mint az általunk ismert csigát, az ízén ez mit sem változtat.

A kardamom a péksüti tésztájában és töltelékében is helyet kap, így egyértelműen a melegítő fűszer dominál benne. Ahogy sülnek a csigák, isteni illat lengi majd be a konyhát, úgyhogy már csak emiatt is érdemes elkészíteni!

Svéd kardamomos csiga

kardamomos-csiga

Hozzávalók 14 darabhoz

Tészta:

  • 250 ml tej
  • 60 g vaj
  • 450 g búzaliszt
  • 50 g kristálycukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 2 tk. őrölt kardamom
  • 1 csipet

Töltelék:

  • 120 g puha vaj
  • 100 g barna cukor
  • 2 ek. fahéj
  • 1 tk. őrölt kardamom
  • 1 tk. vaníliakivonat

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • opcionális cukorgyöngy
Recept idők

Elkészítés:

A tejet és a vajat melegítsük össze egy kis lábasban. Várjuk meg, míg a vaj elolvad, majd vegyük le a tűzről.

A lisztet, a cukrot, az élesztőt, a kardamomot és a sót keverjük össze egy tálban. Öntsük rá a kézmeleg tejes keveréket, majd keverjük össze. Borítsuk a tésztát enyhén lisztezett felületre, majd dagasszuk 7-10 percig, míg sima felületű gombócot nem kapunk.

Tegyük egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd hagyjuk kelni 1 óráig, vagy míg a duplájára nem nő.

A töltelék hozzávalóit keverjük alaposan össze.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kb. fél centi vastag téglalappá. A tölteléket oszlassuk el a tésztán.

Tekerjük fel szorosan a tésztát, mint a csigát, vagy formázzuk meg belőle a klasszikus kanelbullarformát, ehhez itt találunk videót. Ha csigákat készítünk, akkor a feltekert tésztát vágjuk ujjnyi vastag szeletekre.

Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le konyharuhával, majd hagyjuk kelni még 45-60 percig.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 

A csigák tetejét kenjük le felvert tojással, majd szórjuk meg őket cukorgyönggyel.

Tegyük őket a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarnára nem sül a tészta.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon