Svéd mandulatorta házilag: selymes krém kerül a rétegek közé

10
Nyomtatás
sved-mandulatorta2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokak kedvence a svéd mandulatorta, amelynek szerencsére az elkészítése sem nagy macera, ha van hozzá egy jó recepted!

Ha IKEA-ban jársz, biztos vagyok benne, hogy az étterem egy kötelező megálló, és a svéd húsgolyó, illetve a mandulatorta nem hiányozhat a tálcáról. Bár sokszor jobban esik a készen megvett étel, amivel nem neked kell bíbelődni a konyhában, az alábbi receptet érdemes kipróbálni, a házi sütésnek nincsen párja!

A mandulatorta alapja teljesen gluténmentes, lényegében egy habcsókról van szó, amelybe őrölt mandula kerül, ez sül ropogósra és légiesre, és ezen terül el a selymes, főzött krém. A krém lelke a tojássárgája, ez sűríti be a tejszínt, de a vaníliát sem érdemes kihagyni belőle, ez ellensúlyozza a tojás karakteresebb ízét.

Első olvasásra bonyolultnak tűnhet, pedig gyerekjáték az elkészítése, sem a tésztát, sem a krémet nem tudod elrontani, ha követed az alábbi leírást!

Svéd mandulatorta házilag

sved-mandulatorta

Hozzávalók x cm-es formához 20 cm átmérőjű formához

Tészta:

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 csipet
  • 70 g kristálycukor
  • 140 g őrölt mandula

Krém:

  • 4 db tojássárgája
  • 70 g kristálycukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 100 ml habtejszín
  • 130 g vaj

A tetejére:

  • 50 g szeletelt mandula
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral két 20 cm-es tortaformát.

A tojásfehérjét 1 csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd mikor már nagyjából összeállt, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá. 

Egy spatula segítségével forgassuk bele a darált mandulát, de nagyon óvatosan, hogy ne nagyon törjük össze a habot. 

Osszuk szét a tésztát a 2 forma között, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben egy hőálló tálban keverjük habosra a tojássárgáját és a cukrot.

Egy kis lábasban melegítsük a tejszínt addig, míg gyöngyözni kezd, majd fokozatosan, folyamatos keverés mellett öntsük a forró tejszínt a tojássárgájás alaphoz. A keveréket öntsük vissza a lábasba, majd alacsony lángon, kevergetés mellett főzzük addig, míg sűrűsödik. (Ahogy hűl, még sűrűsödni fog.)

Vegyük le a tűzről, keverjük bele a vaníliát, majd kanalazzuk át a kész főzött krémet egy tálba, fedjük le folpackkal úgy, hogy a tetejét is beborítsa, és tegyük a hűtőbe 1 órára.

Ha kihűlt a krém, verjük a puha vajat habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá a krémet, és keverjük el benne, míg egynemű, selymes nem lesz. 

Vegyük magunk elé az egyik tortalapot, kenjük meg a krém harmadával, majd tegyük rá a másik tortalapot, és fedjük be a tetejét és az oldalát a maradék krémmel.

A szeletelt mandulát pirítsuk le egy száraz serpenyőben, míg aranybarna színt nem kap, de vigyázzunk, nehogy megégjen! Szórjuk be a torta tetejét és oldalát is a mandulával, majd tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, mielőtt tálalnánk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon