A legjobb napindító egy olasz desszert: fagyi és kávé találkozik benne
Egyszerre felpörget és kényeztet ez az olasz desszert, a koffeinbomba édesség a maga egyszerűségében tökéletes.
A biscotti az olasz konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, tulajdonképpen nem más, mint egy édes kétszersült. Az ízesítését tekintve sokféle lehet: a citromos, az aszalt gyümölcsös vagy épp a kakaós is nagyon finom, most pedig egy intenzíven mandulás változatot mutatok, amelyben a durvára darabolt mandula mellett mandulakivonat is helyet kap.
Mivel ez a változat sem tojást, sem pedig tejterméket nem tartalmaz, ezért megfelelően tárolva akár több hétig is eláll. Kihűlés után tedd a biscottit légmentesen zárható dobozba, így sokáig megőrzi a frissességét, és minden egyes nap ugyanolyan ropogós harapnivalót mártogathatsz a kávédba.
Tegyük a szobahőmérsékletű növényi vajalternatívát, a cukrot, a mandula- és vaníliakivonatot egy nagyobb tálba, és kézi mixerrel habosítsuk ki.
Egy másik edényben keverjük a liszthez a sütőport és a sót, majd keverjük a vajas alaphoz: addig dolgozzuk, amíg többé-kevésbé összeálló masszát kapunk. Kisebb mennyiségekben adagoljuk hozzá a mandulaitalt is, végül pedig dolgozzuk bele a darabolt mandulát.
A masszát osszuk két egyforma részre, és formázzunk belőlük hosszúkás, bagetthez hasonló formájú rudat. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 30 perc alatt.
Teljes kihűlés után kissé átlósan szeleteljük 1,5-2 cm-es szeletekre, majd helyezzük őket vissza a sütőpapírra, és 180 fokos sütőben szárítsuk ki 20-25 perc alatt. Félidőnél fordítsuk meg a szeleteket.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu