Mutatós hógolyósüti karácsonyra: omlós vajas tészta az alap

hogolyosuti2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rengeteg vajjal készül ez az omlós keksz, szinte szétolvad a szádban, és még jól is néz ki.

Egy külföldi gasztroblogon találkoztam ezzel a mutatós hógolyósütivel, de a receptet olvasva felismertem benne az itthon is népszerű karácsonyi süteményt, a hókiflit. Az alapja vaj, liszt, porcukor és darált mandula, éppen csak a formája változik, így még sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mintha a kifliknek állnál neki. 

A mandulát bátran lecserélheted darált dióra, mogyoróra, igaziból bármilyen csonthéjas mag megteszi, sőt, akár otthon is porrá zúzhatod, ha vegyeset vennél. Érdemes igazi vajjal dolgozni, de ha ételérzékenység miatt nem ehetsz tejterméket, margarint is használhatsz, viszont az picivel több lisztet fog felvenni.

Hógolyósüti

hogolyosuti3

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 220 g vaj
  • 60 g porcukor (+ a forgatáshoz)
  • 280 g liszt
  • 60 g őrölt mandula
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A szobahőmérsékletű, puha vajat keverjük habosra a porcukorral, majd szitáljuk bele a lisztet és a mandulát. Keverjük össze a hozzávalókat, míg egy tésztagombócot nem kapunk. 

Formázzunk a tésztából diónyi vagy még kisebb golyókat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük egy kis helyet. (Ha nem férnek el egyben, a maradék tésztát addig tegyük hűtőbe.)

Toljuk a sütőbe 10-15 percre a méretüktől függően, nézzünk rájuk 10 perc után, akkor jó, mikor az aljuk halványbarna lesz. 

Még melegen forgassuk őket porcukorba, majd kínálhatjuk is.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük