Illatos narancsos keksz: omlós vajas tészta az alapja
A narancstól illatos, a kardamomtól fűszeres, a vajtól pedig omlós ez az egyszerű keksz, nem lehet elrontani.
Egy külföldi gasztroblogon találkoztam ezzel a mutatós hógolyósütivel, de a receptet olvasva felismertem benne az itthon is népszerű karácsonyi süteményt, a hókiflit. Az alapja vaj, liszt, porcukor és darált mandula, éppen csak a formája változik, így még sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mintha a kifliknek állnál neki.
A mandulát bátran lecserélheted darált dióra, mogyoróra, igaziból bármilyen csonthéjas mag megteszi, sőt, akár otthon is porrá zúzhatod, ha vegyeset vennél. Érdemes igazi vajjal dolgozni, de ha ételérzékenység miatt nem ehetsz tejterméket, margarint is használhatsz, viszont az picivel több lisztet fog felvenni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A szobahőmérsékletű, puha vajat keverjük habosra a porcukorral, majd szitáljuk bele a lisztet és a mandulát. Keverjük össze a hozzávalókat, míg egy tésztagombócot nem kapunk.
Formázzunk a tésztából diónyi vagy még kisebb golyókat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük egy kis helyet. (Ha nem férnek el egyben, a maradék tésztát addig tegyük hűtőbe.)
Toljuk a sütőbe 10-15 percre a méretüktől függően, nézzünk rájuk 10 perc után, akkor jó, mikor az aljuk halványbarna lesz.
Még melegen forgassuk őket porcukorba, majd kínálhatjuk is.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors