Elmondjuk, mitől lesz tökéletes az ünnepi töltött káposzta: bátran fűszerezd a tölteléket
A töltött káposzta tradicionális kedvenc, tájegységenként és családonként is máshogy készül, érdemes kipróbálni minél több változatot.
A magyar konyha egyik kedvence a töltött káposzta, mely rengeteg variációban készülhet. A recept tájegységenként és családonként más, mindegyik finom a maga módján. A káposztapalettán az egyik legnépszerűbb a szabolcsi, mely többféle változatban kóstolható: mi most egy egészen különleges receptet mutatunk.
A szabolcsi káposzta hagyományosan apró töltésekkel csábít, de bátran készítheted nagyobbra a káposztacsomagokat. Fontos, hogy jó szaftos legyen a töltelék, ezért a dinsztelt hagyma kötelező: hogy biztosra menj, és ha már ünnepnapra készül, tegyél a húshoz szalonnát is. A recept nincs elaprózva, kolbász is gazdagítja, a különlegesebb ízhatás kedvéért pedig füstölt paprikát is használhatsz. Érdemes nagy adagban készíteni, mert a káposzta másnap is finom, sőt, még a fagyasztást is jól viseli.
Először a káposztát készítsük elő, a torzsáját vágjuk ki. Ezután tegyük forrásban lévő vízbe, majd vegyük alacsonyabbra a lángot, és várjuk meg, míg a káposzta a leveleire esik. A leváló leveleket szedjük ki és tegyük félre. A megmaradt káposztát és a töltésre nem alkalmas darabokat vágjuk fel tetszés szerint és tegyük félre.
A szalonna felét kockázzuk apróra, majd kevés olajon pirítsuk aranybarnára. Ezután szedjük tányérra és tegyük félre.
A finomra vágott hagymát dobjuk abba a serpenyőbe, amelyben a szalonna pirult. Ha szükséges, öntsünk még alá kevés olajat, majd dinszteljük üvegesre a hagymát. Ezután keverjük hozzá a piros- és a füstölt paprikát.
A darált húshoz adjuk hozzá a pirított szalonnakockákat, a dinsztelt hagymát, rizst, sót, borsot, reszelt fokhagymát, sűrített paradicsomot és a paprikakrémet. Az egészet keverjük alaposan össze.
A káposztalevelekbe töltsük bele a húsos tölteléket tetszés szerint, csomagoljuk be.
A maradék szalonnát kockázzuk közepes katonákra, majd terítsük szét egy nagy fazék alján.
A szalonnára szórjuk rá a tetszés szerint feldarabolt káposztát.
A paprikákat és paradicsomot teszés szerint daraboljuk fel, majd tegyük a káposztadarabok tetejére.
A kolbászt karikázzuk fel tetszés szerint.
A betöltött káposztákat kezdjük el belepakolni a fazékba. A rétegek közé szórjuk a felkarikázott kolbászt.
A sűrített paradicsomot keverjük össze a paprikakrémmel és a vízzel, majd öntsük a fazékba sorakoztatott káposztákra.
A káposztát fedjük le, és közepes láng felett főzzük 50-60 percig. Érdemes kivenni egy töltést, kóstolni, ha szükséges, tovább főzni.
A kész káposzta mellé kínáljunk friss kenyeret és tejfölt.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu